Bred opbakning til krav om ligelønsmilliarder

Kvindejob får langt mindre i løn end job besat af mænd. Det skal være slut, mener både foreninger og Enhedslisten.

KARRIERE

Der er behov for en pulje med milliarder til ligeløn mellem kønnene.

Det kræver Enhedslisten, som bliver bakket op af de store fagforbund 3F og FOA. Dermed genopliver de tanken om en ligelønspulje.

“Danmark har et alvorligt ligelønsproblem. Der findes medarbejdere i den offentlige sektor, som er alt for dårligt lønnet. Og det er først og fremmest inden for de traditionelle kvindefag – f.eks. sosuer, pædagoger og medhjælpere,” lyder det fra arbejdsmarkedsordfører Line Barfoed.

Konkret lyder kravet til S-SF, at en rød regering kaster fem milliarder kroner i en ligelønspulje, som skal med til overenskomstforhandlingerne i den offentlige sektor i foråret 2013.

“Tanken om at lægge nogle ekstra penge på bordet, uden at sige hvem der skal have dem, men derimod give pengene det bestemte formål at udligne lønnen mellem mande- og kvindefag og reservere dem til de lavere lønnede. Det synes jeg er helt præcis den rigtige tanke. Det er der, man kan gøre mest ved den ulige løn, vi kender i dag,” lyder fra FOA’s formand, Dennis Kristensen.

Enslydende melding kommer fra landets største fagforening.

“Helt grundlæggende synes vi i 3F, at det lyder som en rigtig, rigtig god idé. Det kunne være det, som helt grundlæggende kunne gøre op med lønforskellen mellem mænd og kvinder,” lyder det fra forbundssekretær Claus Jørgensen.

Begge fagforeninger erkender, at tiden ikke er til store gaver lige nu. Derfor kan ligelønspuljen komme til at blive udrullet over en længere periode, end Enhedslisten lægger op til.

Socialdemokraterne vil ikke afvise kravet fra fagforeningerne og støttepartiet. Men det er for tidligt at forhandle overenskomst allerede nu, påpeger Mette Frederiksen.

“Dansk økonomi har det svært og vi lægger op til en prioritering af en række velfærdsområder. Under alle omstændigheder starter jeg ikke overenskomstforhandlinger, før tid,” lyder det fra socialordføreren.

Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti bakkede under den sidste valgkamp i 2007 op om en lige- og lavtlønspulje på tre mia. kroner. Senere samme år bakkede partierne dog ud.

Den holdning fastholder Pia Adelsteen, ligestillingsordfører i Dansk Folkeparti.

“Vi har ligeløn i Danmark, men kvinder vælger altså anderledes end mænd, og det skal venstrefløjens kvinder altså lære at forstå. Sådan at man også accepterer, at der er nogle gange, at vi kvinder prioriterer anderledes,” siger hun.

Enhedslisten vil hente penge til en ligelønspulje ved højere skat på bl.a. renteindtægter.

Ifølge Lønkommissionen, der udkom med sin rapport sidst år, er lønforskellen mellem mænd og kvinder i den offentlige sektor 15 til 20 procent. Tallet bygger på, at man ikke tager højde for, at mænd og kvinder arbejder i forskellige job og funktioner. F.eks. er mænd i højere grad ledere end kvinder.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display