Bliv eller ryk: Hvad tjener du mest på?

Jobskifte er ikke i sig selv vejen til astronomiske lønninger. Til gengæld hjælper det på bundlinjen, hvis der med den nye arbejdsplads følger en forfremmelse.

KARRIERE

Der var engang, hvor livstidsstillinger og 25-års jubilæer mere var reglen end undtagelsen. Sådan er det ikke længere. I dag skifter mange – frivilligt eller ej – arbejdsplads lige så hyppigt, som Det Konservative Folkeparti i de senere år har skiftet ledere.

Spørgsmålet er imidlertid, om de mange jobskift er en god idé. Er virkeligheden sådan, at du gør lynkarriere og sprænger lønskalaen, blot fordi du igen og igen møder ind til velkomstmorgenmad? Eller skulle du hellere bide tænderne sammen og affinde dig med kollegerne og den dårlige kantineordning på din nuværende arbejdsplads?

Forfremmelser virker

Hvis du alene kigger på overskuddet ved at skifte job, så er det svært at finde det store argument for konstant at skifte arbejdsplads. Skal du virkelig sætte fart på indtjeningen, skal dine jobskift nemlig også kombineres med en forfremmelse, fortæller lektor Anders Frederiksen fra Handelshøjskolen i Aarhus. »Jobskift i sig selv giver en marginalt højere løn, men set over længere tid gælder det om både at skifte job og blive forfremmet, hvis lønnen skal op,« siger Anders Frederiksen.

Hans undersøgelser viser, at en mand i gennemsnit vil have fået en lønfremgang på 31 procent efter fem år, hvis han har skiftet job en enkelt gang i perioden, mens personen i det samme job vil være steget 30 procent i løn – altså en minimal lønforskel.

Formår du til gengæld at kombinere jobskiftet med en forfremmelse, vil du efter de fem år have fået en lønfremgang på 38 procent. Og lønforskellen vokser tilmed, som årene går. Efter 10 år vil manden, der har skiftet job og samtidig er blevet forfremmet, således have fået en lønstigning på 67 procent, mens den trofaste lønmodtager i samme job blot vil være steget 52 procent i løn.

Samme forskel findes blandt kvindelige lønmodtagere. Når jobskift og forfremmelser giver sig udslag i en højere løn, så handler det selvfølgelig ofte om, at det med ekstra stjerner på skuldrene ofte er muligt at forhandle sig til en ny løncheck. Men det er ikke hele forklaringen, mener Anders Frederiksen.

»Produktiviteten spiller også ind. Det gælder om at være i den virksomhed, hvor du udnytter dine kompetencer bedst og er mest produktiv. Det vil nemlig også give sig udslag i lønnen,« siger Anders Frederiksen og giver følgende råd:

»Du skal altid opsøge de muligheder, der er på arbejdsmarkedet og holde dig orienteret om, hvor dine evner kan gøre mest gavn.« Spørgsmålet er dog også, hvorvidt jobskift er gavnligt for karrieren. Kan du regne med hurtigere at stige i graderne, fordi du har været vidt omkring i det danske og internationale erhvervsliv?

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display