Arbejdsgiverne dikterer lønnen

Stik imod aftalen sjofler butiksejerne den årlige lønforhandling, mener fagforening. Det er et spørgsmål om tid, før de mødes i retten.

KARRIERE

Hvis du sidder og venter på, at chefen kommer forbi og inviterer dig ind på kontoret til en kop kaffe og lønsamtale, så kan du komme til at vente længe.

En undersøgelse blandt HK Handels medlemmer i Sydjylland viser, at kun én ud af fire butiksarbejdere har forhandlet om mere i lønningsposen det seneste år.

“Vi har en helt klar fornemmelse af, at problemet er ens, ligegyldigt om det er Sønderjylland, Nordjylland eller Sjælland,” siger Jørgen Hoppe, der er formand for HK Handel.

Da sidste overenskomst blev skrevet under, blev det ellers samtidig aftalt, at de butiksansatte én gang om året skal have en lønsamtale, der er mere en bare en snak over frokosten. Men det viser undersøgelsen altså, at langt fra alle får.

“Det er klart, vi vil kræve bod i de sager, hvor det er ikke bare er et tilfælde, at man ikke har fået afholdt samtale, fordi vi kan se, at det alle de ansatte der ikke har fået en samtale eller det ligefrem bevist er blevet sagt, at det vil man ikke gøre,” siger Jørgen Hoppe.

På trods af tillægsaftalen, så vælger arbejdsgivernes forening Dansk Erhverv kun at tage stilling ud fra overenskomstens tekst, hvori der står: “Vurdering og eventuel regulering af lønforhold sker individuelt mindst en gang om året.”

“Det er også vores indtryk, at rigtig mange gennemfører lønsamtaler med medarbejderne, men det er vigtigt at understrege, at det er op til den enkelte virksomhed selv at fastsætte, om vurderingen skal ske ved en lønsamtale eller på anden vis,” forklarer underdirektør i Dansk Erhverv, Morten Schønning Madsen.

I første omgang mødes arbejdsgivernes forening og fagforeningen til et møde i august. Men løser det ikke uenigheden, så er HK klar til at gå rettens vej.

“Vi er i gang med at finde medlemmer, som vil stå frem. Vi har allerede fået nogle henvisninger til firmaer, hvor de ansatte er utilfredse. Så nu mangler vi bare at få sat navne på. Så jeg er helt sikker på, der kommer nogle sager,” siger Jørgen Hoppe fra HK Handel.

Tags

Cxense Display