Afgangsprøve i 9. klasse skal skrottes

SF foreslår, at afgangsprøven i niende og tiende klasse afskaffes og erstattes med en prøve allerede i marts.

KARRIERE

Det skal være slut med den klassiske afgangsprøve i folkeskolens 9. og 10. klasse.

Det mener SF op til forhandlingerne om en ny skolereform, skriver Politiken.

Regeringspartiet vil skrotte afgangsprøven og erstatte den af en ny prøve, der skal afholdes allerede før eleverne 1. marts vælger om de fx skal på teknisk skole eller i gymnasiet.

“De dyre afgangsprøver i folkeskolen tjener i dag ikke noget formål. De er et produkt af et for længst forsvundet landbrugs- og industrisamfund, hvor prøven for mange var en sidste kontakt med uddannelsessystemet. Prøven skal i stedet pege frem,” siger uddannelsesordfører hos SF, Annette Vilhelmsen.

Med prøven i marts er det meningen, at eleverne kan finde ud af, hvilke fag de står dårligt i, og så skal de bruge de sidste måneder af skoleåret på at forbedre sig inden den nye uddannelse.

På den måde håber politikerne, at man kan forebygge, at hver tredje falder fra en ungdomsuddannelse, som de gør i dag.

Et flertal i folketinget bakker op om forslaget, heriblandt Undervisningsminister Christine Antorini.

“SFs pointe er fuldstændig rigtig. I sidste del af skolen skal det handle om at få eleverne godt videre til en uddannelse. Kan vi indrette prøverne, så skolen bliver bedre til det, skal vi gøre det,” siger hun.

Mens regeringspartierne er positive overfor SF’s forslag, mener oppositionspartierne Libaral Alliance, Venstre og DF at forslaget er tåbeligt.

Anders Holm, der er professor på Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet er også skeptisk.

Han frygter at de fagligt svage elever, som ikke skal på gymnnasiet, vil kunne finde på at tænke: “Hmm, hvorfor skal jeg så komme til dansktimerne resten af året”, hvis der ikke ligger en prøve til sidst.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display