857.000 på offentlig forsørgelse

Krisen har sendt tusinder af danskere på kontanthjælp eller dagpenge. 857.000 i den arbejdsdygtige alder forsørges nu af det offentlige.

KARRIERE

Flere danskere er afhængige af det offentlige for at få mad på bordet og tag over hovedet.

Ved udgangen af 2010 var der 32.000 flere danskere på offentlig forsørgelse end året før. Det skyldes først og fremmest stigende ledighed.

Hver fjerde dansker mellem 16 og 64 er i dag på en offentlig ydelse som dagpenge, kontanthjælp, førtidspension, efterløn, SU eller sygedagpenge.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Den største andel findes blandt kvinder mellem 60 og 64 år – der er 64 procent på offentlig forsørgelse primært efterløn og førtidspension.

Der er også kommet flere i støttet beskæftigelse såsom virksomhedspraktik og ansættelser med løntilskud.

Fra 2009 til 2010 er der sket næsten en fordobling af antallet af danskere i løntilskud. Antallet af skåne- og fleksjob er derimod kun steget svagt.

Det stigende antal danskere i støttet beskæftigelse skyldes, at ledigheden er steget betydelig. Sidste år var der således 25 procent flere ledige end året før nemlig 165.000.

I Dansk Erhverv er man bekymret over, at der er stadig færre danskere til at finansiere folkepensionister, folkeskolen og børnepasning.

“Man skal huske på, at det principielt er de 16-64 årige, som skal betale for den danske velfærd – dvs. personerne i den arbejdsdygtige alder. Det er derfor problematisk, når godt 20 pct. af denne gruppe systematisk står udenfor arbejdsmarkedet,” siger chefanalytiker Geert Laier Christensen.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display