3 øre i løn for at plante et juletræ

Firma ændrede forholdene for en gruppe polske arbejdere, så de gik fra timeløn til meget lav akkordløn.

KARRIERE

Rundt regnet 4.000 juletræer i timen. Eller mere end et i sekundet.

Så mange juletræer skal polske arbejdere plante for at tjene en overenskomstmæssig løn hos Majland, der er en af Europas største producenter af juletræer. Det fremgår af et bilag til en lønaftale, som Fagbladet 3F har set.

Majland er medlem af Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere og har dermed forpligtiget sig til at følge arbejdsgiverforeningens overenskomst med 3F. Men den store juletræsproducent i Sønder Omme bruger langt billigere arbejdskraft via det danske firma Helper Z O.O. Her står polske ansatte ifølge en akkordaftale til at blive aflønnet med 3,2 øre for hvert juletræ, de planter, og 4 øre for hvert juletræ, de prikler ud.

Fagbladet 3F har talt med otte af de 38 polakker, som for nylig nedlagde deres arbejde hos Majland på grund af lønnen. Ifølge deres kontrakter fra 26. juni i år skulle de have 50-60 kroner i timen i løn for en 42 timers arbejdsuge. Men efter en uge på arbejdet i Danmark ændrede Helper Z O.O. på polakkernes løn. Nu var de ikke længere timelønnet. I stedet skulle de have betaling efter en akkordaftale.

- Vi havde misforstået det. Vi troede, at akkordlønnen var en ekstra bonus ud over timelønnen. Da vi fandt ud, at vi kun var på akkordløn, stoppede vi straks arbejdet. Lønnen var ikke god, siger 23-årige Krystian Kwolek.

Hos Helper Z O.O. vil direktør Teclaw Przemyslaw hverken fortælle, hvor mange ansatte virksomheden har, eller hvor længe den har samarbejdet med Majland. Men han oplyser, at hans firma har udbetalt løn til polakkerne.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display