Voldsomt kursfald i vente

Positive meldinger fra USA skaber optimisme på aktiemarkedet. Men opsvinget holder ikke. Vi forudser et voldsomt fald i kurserne - læs her hvorfor.

INVESTERING

Fredagens overraskende positive data for antallet af færre arbejdspladser og faldende arbejdsløshed i USA fik de danske aktiekurser til at tordne frem. Og selv om halvdelen af gevinsten forsvandt igen hen mod lukketid, endte dagen stadig i et plus på over én procent. Antallet af arbejdspladser i fremstillingsindustrien faldt “kun” 247.000 mod forventet minus 325.000. Samtidig faldt arbejdsløsheden fra 9,5 % til 9,4 %, hvor analytikerne havde forventet en stigning til 9,6 %.

På overfladen ser det meste positivt og rosenrødt ud nu, og det er antageligt også forklaringen på de fortsat positive aktiemarkeder:

For det første kom tillidsmålingen fra de amerikanske indkøbschefer i fremstillingsindustrien (ISM) ud med en samlet score for produktion og ordreindgang over 50, hvilket igen indikerer fremgang og positiv BNP-vækst det næste kvartal.

For det andet er indikatoren for det europæiske kreditmarked for erhvervsobligationer (iTraxx Crossover) nu på højde med toppunkterne i 2007 og 2008. Altså hvor arbejdsløsheden ikke var begyndt at stige endnu, og hvor finanskrisen endnu ikke var på dagsordenen.

For det tredje er priserne for råvarer til industriel forarbejdning, herunder metalråvarer, fortsat med at tordne op, og priserne er nu steget 50 % sidste marts.

For det fjerde er indikatoren for det amerikanske boligmarked, iShares Dow Jones Real Estate, nu på det højeste niveau siden november 2008, og på det seneste er det gået rigtig hurtigt fremad.

Men betyder det så, at vi – efter i marts stod overfor en tæt-på-depression med total nedsmeltning af de finansielle markeder – så allerede nu har overstået det hele og kan se frem mod en ny langvarig vækstperiode? Her må vi desværre skuffe og svare med et rungende: Nej, det er ikke tilfældet.

Opsvingen er ikke varigt
Aktuelt er der ingen tvivl om, at 3. kvartal antageligt går hen og bliver et kvartal med positiv økonomisk vækst i USA. De seneste data peger næsten alle i den retning, og det har også været grundlaget for euforien på aktiemarkederne. Aktieinvestorerne ånder lettet op efter en periode, hvor aktierne nok faldt for meget. Markedspsykologien på aktiemarkederne er sådan, at bevægelserne i yderpunkterne altid bliver for kraftige, fordi både panikudsalgene og grådighedsopkøbene skaber selvforstærkende kursbevægelser i perioder med stejle kursfald og stejle kursstigninger. Og nu er vi altså på blot seks måneder gået fra det ene yderpunkt til det andet.

I marts gav panikudsalg et historisk aktiesammenbrud. I disse uger ser vi at euforien nu tager overhånd, og den positive stemning bliver selvforstærkende med fortsatte kursstigninger til følge. Den aktuelle eufori kan naturligvis fortsætte en tid endnu, men det er altså ikke et spil, vi ønsker at deltage i. Ja, vi vil gå glip af nogle gevinster på den korte bane. Men vi er overbeviste om, at det på 2-3 måneders sigt er det rigtige at holde afstand nu.

Hurtigt og dramatisk stemningsskift
Når kursfaldene igen sætter ind, bliver de med stor sikkerhed voldsomme og hurtige. AktieUgebrevet ser nemlig faresignalerne hobe sig op, og vi finder det aktuelle økonomiske “opsving” for ekstremt svagt og baseret på alskens kunstige stimulanser, som meget snart toner ud. Da aktiemarkedet normalt “ser” 3-6 måneder frem i tiden, er det økonomisk set positive 3. kvartal allerede indbygget i kurserne.

Aktiemarkederne ser nu frem mod 4. kvartal 2009 og 1. kvartal 2010, og der kommer med stor sikkerhed et nyt økonomisk dyk. Og når det erkendes af aktiemarkederne, er der udsigt til et hurtigt og dramatisk stemningsskift.

For det første har den amerikanske forbrugertillid på det seneste igen været nedadgående. Dette sammenholdt med, at det private forbrug senest faldt 1,2 % år til år, antyder det ikke opsving i det private forbrug, som trækker 70 % af USA’s økonomi.

For det andet formår det private forbrug kun lige netop at holde stand, fordi Uncle Sam – altså staten – har øget overførselsindkomster og reduceret skatter med 33 %, hvilket er et enormt beløb. Hvordan havde det ikke set ud uden disse kunstige stimulanser, som jo ikke fortsætter i det uendelige?

For det tredje er der nu langt op til et kortvarigt opsving drevet af lagerjusteringer i erhvervslivet. Virksomhederne har bragt deres lagre for langt ned, og de skal nu genopbygges. Men lageropbygningen er en engangsfornøjelse, som kun i en kort periode skaber fornyet aktivitet. Så længe det private forbrug og erhvervslivets investeringer ikke stiger, er der ingen reel drivkraft bag et økonomisk opsving.

For det fjerde er det bekymrende, at førende tidsskrifter som BusinessWeek nu frejdigt erklærer, at recessionen er ovre. Måske får vi nok et plus på BNP i 3. kvartal i USA, men hvad derefter? Ofte er det set, at når der udmeldes store vendepunkter i medierne, er det alt andet end rigtigt. (Læs alle ni argumenter i AktieUgebrevet)

Konklusion: Som helt kortsigtet investor kan man naturligvis vælge at spille med på momentum. Men det er en farlig strategi, og man bør holde sin finger meget tæt på salgsknappen hele tiden. For når det først for alvor begynder at køre nedad, så forventer vi, at det vil køre meget hurtigt.

Artiklen kan læses i fuld længde i den aktuelle udgave af AktieUgebrevet.

AktieUgebrevet leverer uafhængige analyser til private investorer. Få et 4 ugers prøveabonnement sammen med en aktieskolebog: Aktieugebrevet.

Tags

Anbefalede artikler