Vi vælger grøn energi for at spare penge

Det er ikke miljøhensyn, der vejer tungest, når danskerne skal investere i grønne energikilder. Det afgørende er økonomien.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

Grøn energi skal være en god forretning. Derfor vælger 4 ud af 5 danskere vedvarende energikilder for pengenes skyld. Det viser en undersøgelse fra NRGi og Spar Nord. Den økonomiske betydning bliver tydeliggjort af de seneste års markante efterspørgsel efter minibiler og den forsvundne efterspørgsel efter private solcelleanlæg. Sidstnævnte er nemlig ikke nær så rentabelt som tidligere.

I undersøgelsen svarer 80 pct. af de adspurgte, at de overvejer at investere i vedvarende og miljøvenlige energikilder, fordi det kan betale sig rent økonomisk. Det skal dog nævnes, at 65 pct. af de adspurgte også har miljøhensyn som en prioritet, når de overvejer at investere i vedvarende energikilder.

Prisen er det primære
Undersøgelsen viser samtidig, at de danskere, der ikke overvejer at skifte til vedvarende og miljøvenlige energikilder, angiver prisen, som den overvejende grund til, at de ikke vil investere i grøn energi.

“Undersøgelsen bekræfter, at det miljømæssige og økonomiske incitament meget gerne skal gå hånd i hånd, hvis vi for alvor skal vække en interesse for at investere i vedvarende energi,” siger energirådgiver hos NRGi Benny Hebsgaard.

Spare-økonomi
Ifølge Spar Nords chefanalytiker, Martin Lundholm, bærer privatforbruget i Danmark stadig præg af den spare-bevidsthed, som finanskrisen og den efterfølgende lavvækst førte med sig. Hvis flere danskere skal investere i grøn energi, kræver det, at der er et tydeligt økonomisk incitament, ellers vinder danskernes sparsommelighed.

”De seneste år har vi eksempelvis set salget af de miljøvenlige minibiler stige markant, efter en omlægning af afgifterne gjorde dem mere økonomisk attraktive. Og det er et godt eksempel på en disposition, hvor vi forener økonomiske hensyn og miljøhensyn uanset - hvad end der så vægter tungest i forhold til den købsbeslutning,” siger Martin Lundholm, chefanalytiker i Spar Nord.

Omvendt er det gået ned ad bakke med danskernes interesse for solceller, siden den såkaldte nettomålerordning med årlig afregning blev afskaffet ved udgangen af 2012.

Alene i 2012, mens ordningen stadig var gældende, blev der opstillet omkring 70.000 private solcelleanlæg. Siden er udviklingen gået fuldstændig i stå, og i de første fem måneder af 2015 blev der blot opstillet nogle få hundrede anlæg.

Tags

Anbefalede artikler