Uhyggeligt vanskeligt aktieår forude

Der er mulighed for et fortsat aktierally de kommende 3-5 uger, men herefter venter en dramatisk nedtur, vurderer Aktieugebrevet.

INVESTERING

I seneste udgave af AktieUgebrevet fra december skrev vi, at der meget vel kunne blive tale om et januar rally. Et rally, som de økonomiske nøgletal på ingen måde kan retfærdiggøre.

Vi har ikke ændret holdning siden, og indtil videre har stemningen været meget positiv:

Siden midten af december er det amerikanske aktiemarked steget ca. 5 %, og S&P 500 indeks er brudt op gennem modstanden i 1120-1125-niveau, som har udgjort en modstand siden midten af november, altså i knap et par måneden.

På hjemmebanen er C20 indeks brudt op gennem 340 niveau, og siden midt i december er de danske aktier steget ca. 6 %.

Aktierally de kommende 3-5 uger

For både det danske og amerikanske aktiemarked er der altså klare tekniske købssignaler. Samlet set vurderer vi, at der er mulighed for et fortsat aktierally de kommende 3-5 uger.

Men vi mener også, at dette rally alene vil være baseret på rigelig med likviditet hos de professionelle investorer.

De store investorer har nu gjort rent bord og er startet på et nyt investeringsår. Teknikken understøtter fortsat fremgang, og der er en generel positiv stemning på aktiemarkederne.

Endelig skal ekstra store pensionsindbetalinger i slutningen af 2009 placeres i blandt andet aktier, og danske pensionsopsparere har tendens til især at købe danske aktier.

Så langt så godt.

Skuffende økonomiske nøgletal

Vi fastholder nemlig også vores vurdering af, at de økonomiske nøgletal slet ikke bekræfter det vækstopsving, bankanalytikerne har snakket om i et halvt år.

Faktisk er de økonomiske nøgletal den seneste måned blevet en større og større skuffelse.

Overraskende har aktiemarkederne været fuldstændig ligeglad med de negative overraskelser.

Det billede, vi ser for os, er en halv meter lang elastik, som efterhånden er strukket ti meter lang.

Problemet er, at den måske kan strækkes fem meter længere, før den brister. Men fortsætter det såkaldte vækstopsving med at pege i retning af en ny økonomisk opbremsning, vil det være et spørgsmål om tid, før aktieboblen springer.

Dramatisk nedtur i vente

Overordnet mener vi, at aktiemarkederne er markant overkøbte, og de er også overvurderede i forhold til den underliggende indtjening.

Der er otte andre grunde til, at vi mener aktierne skal sendes på en dramatisk nedtur indenfor de kommende måneder:

For det første forventer vi virksomheders overskudsudvikling vil skuffe de kommende kvartaler. Forklaring: mens råvarepriserne stiger, falder salgspriserne på grund af priskonkurrence. Det betyder pressede indtjeningsmarginaler.

For det andet peger de faldende pengemængder (M3) i retning af faldende aktivitet i erhvervslivet.

For det tredje er bankerne fortsat meget tilbageholdende med at låne penge ud, og det kan forstærkes af øgede kapitalkrav fra myndighederne.

For det fjerde vil de offentlige stimulanspakker hen over 2010 få stadig mindre betydning, og derved forsvinder en vigtig drivkraft i den økonomiske vækst.

For det femte er arbejdsløsheden fortsat stigende, både i USA og Danmark.

For det sjette forventer vi ikke, at vækstopsvinget i Asien, især Kina og Indien, kan forhindre en økonomisk nedtur i USA og Europa.

For det syvende er der stor risiko for overophedning i Kina, hvor centralbanken netop er begyndt at stramme kreditgivningen med en renteforhøjelse.

For det ottende er der grænser for, hvor meget virksomhederne kan spare.

Senest data peger igen på stigende arbejdsløshed i USA. Fredagens tal viste uændret 10,0 % og 17,3 % i U6-arbejdsløshed, der omfatter tvungne deltidsansatte (17,2 % i november).

Samtidig faldt arbejdsstyrken med 660.000, hvoraf en andel givetvis har opgivet at finde job.

Mens ISM fra de amerikanske indkøbschefer steg for fremstillingsindustri, kom der en gedigen skuffelse for serviceindustrien (der vægter 90 % af USA’s erhvervsliv).

Indikatoren for ordreindgang faldt markant til 52. Fremgang i den overordnede indikator skyldes især fornyet lageropbygning.

Det amerikanske boligmarked står foran en ny nedtur á la subprime-krisen.

Endelig er ordreindgangen efter varige goder (excl. forsvarsudstyr) over de seneste måneder faldet til nulvækst.

Konklusion: På helt kort sigt ser vi mulighed for test af 1200 niveau for S&P 500. Brud ned gennem først 1110 og dernæst 1080-1090 vil være stærke advarselssignaler.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display