Ugens aktietips er igen klar

Styrkelsen af Euro'en betyder nedsat konkurrenceevne, C20 indekset er faldet og nogle enkelte storaktier har klaret sig godt. Læs mere om ugens aktieopdatering her.

INVESTERING

Det er ca. en måned siden, at vi første gang skrev, at det er anderledes denne gang. Det skete efter, at den nærmest årslange svækkelse af Euro vendte til en styrkelse af Euro i forhold til US dollar. Svækkelsen af Euro’en har som bekendt styrket europæiske virksomheders konkurrenceevne, men nu går det den anden vej.

En anden vigtig begivenhed var, at oliepriserne igen er begyndt at stige, og de ligger nu ca. 30 % højere end på bunden. Det har givet et tilbageslag for europæiske aktier, med tyske DAX ned ca. 8 %. Så længe oliepriser, renter og Euro fortsætter op, vil aktierne være under pres.

At det er anderledes denne gang bekræftes også af, at der ikke denne gang er sket et hurtigt comeback for aktierne, som vi har set de seneste år, hvor nye toppe hurtigt er nået efter negative korrektioner.

Men vi ser faktisk et ganske godt håb forude for aktierne: Svækkelsen af den globale økonomi, anført p.t. af USA og Kina, vil sandsynligvis på sigt sænke oliepriser, renter og måske Euro igen. Derfor vil vi holde skarpt øje med udviklingen i disse tre nøglefaktorer.

Hvis de positive drivkræfter genskabes, vil europæiske aktier igen blive løftet kraftigt frem af den europæiske centralbanks massive obligationskøb. 

Danske storaktier er generelt sluppet nådigt fra korrektionen ned, men alligevel ikke alle
Det toneangivende danske C20 indeks er den seneste måned faldet 2,1 %, hvilket er meget moderat i forhold til udviklingen i eksempelvis Tyskland.

2/3 af C20 aktierne er faldet i kurs, og det er overraskende nogle af de mest solide og velindtjenende storaktier, som er blevet sat mest tilbage. Solide papirer som Tryg, Chr. Hansen, Coloplast og Novozymes er blevet sat næsten 10 % ned.

Forklaringen er den enkle, at værdiansættelserne på de fleste af disse papirer simpelthen er kommet for højt op. Flere af de danske stor-aktier handles til 30-35 gange årets overskud. Med stigende obligationsrenter forrykkes styrkeforholdet over mod obligationer i forhold til disse relativt dyre aktier.

Stiger obligationsrenterne yderligere, vil denne tendens fortsætte.

Nogle enkelte storaktier har klaret sig godt
Vinderne i C20 indeks den seneste måned er blandt andet Genmab, Vestas, FLSmidth og Jyske Bank. Vi ser gode muligheder for, at flere af disse aktier vil fortsætte med større styrke end gennemsnittet af de øvrige C20 aktier.

Genmab, som vi har i Pensionsporteføljen, forventes den kommende måned at fremlægge kliniske resultater, som kan blive en solid løftestang for aktien. Vestas har forsat solid medvind fra udenlandske finanshuses nettokøb. FLSmidth, som vi også har i Pensionsporteføljen, er dels blevet kørt op af et regnskab, som var bedre end ventet, og dels giver stigende metalråvarepriser medvind for aktien.

Endelig ser vi på den lange bane, at Jyske Bank vil outperforme andre bankaktier, fordi banken er haltet alvorligt efter de andre bankaktier det seneste år. Topchef Anders Dam ved godt, at han snart skal til at levere massive synergigevinster fra fusionen med BRFkredit. Vi forventer, at disse gevinster vil vise sig de kommende kvartalsregnskaber.

SmallCap har klaret sig bedre end MidCap og C20
Med tendens til at de allerdyreste aktier på det seneste er blevet sat ned, er det logisk, at de mindre SmallCap aktier har klaret sig relativt bedst den seneste måned.

SmallCap-indeks er især blevet trukket op af nogle få stærke højdespringere, som man bør holde øje med de kommende måneder, og som vi vil kigge nærmere på i de kommende udgaver af AktieUgebrevet. 

Det drejer sig om Torm (steget 66 %), som dog er alt for dyr i forhold til den kommende udvanding på grund af konvertering af gæld til nye aktier, Bioporto, Stylepit og ChemoMetec.

Generelt skal man være opmærksom på, at mange af SmallCap aktierne er relativt illikvide, hvorved det for smarte investorer ofte er let at styre disse aktier ned og op. Derfor er det vigtigt at undersøge, om eventuelle stigninger eller fald er sket under stor eller lille omsætning. Det siger meget om den reelle underliggende køber- eller sælgerinteresse.

 

Tags

Anbefalede artikler