Ugens 4 bedste aktietips

I denne uge er der er brandvarme aktier i Novo Nordisks IT selskab og god grund til at holde øje med bankaktierne.

INVESTERING

1. NNIT  på børsen - køb, køb, køb
Den igangværende emission for Novo Nordisks IT selskab NNIT bliver antageligt en historisk succes på det danske aktiemarked. Der sælges aktier i markedet for op mod 1,2 mia. kr., og vi forventer at se emissionen overtegnet mindst 25-50 gange. Salgsintervallet svarer til en værdiansættelse på højst 15 gange det forventede 2015-overskud, hvilket er på linje med de internationale konkurrenter.

Med den indikerede aktiepris på 100-120 kroner, vil alt under 120 kroner efter vores vurdering være afledt af, at Novo ser det som afgørende med en god oplevelse for de nye aktionærer. Også efter et muligt generelt markedsfald. Vi vurderer dog, at det er en kæmpe misforståelse, at Novo Nordisk har taget et internationalt finanshus med ind i emissionskonsortiet. Aktierne kunne let være solgt af Danske Bank alene på det danske og nordiske marked. Vi frygter, at Morgan Stanley af sine store hedgefondkunder vil blive presset til at levere store poster af NNIT-aktier, så der ikke er meget tilbage til andre institutioner. Netop det kan give emissionen en skæv start.

Private skal forvente at få en brøkdel af det, de bestiller, dog således at helt små poster får begrænset reduktion. Vi har oplyst fredag i en handelsbesked, at NNIT indkøbes til Pensionsporteføljen med 1/10 af porteføljekapitalen. Men vi forventer kun at få under halvdelen. Vi vil dog være parate til at supplere op, når de kortsigtede hedgefonde efter nogle dage vil hjemtage gevinster på antageligt 10-20 % eller mere.  

2. Tjen penge på den nordjyske bankkrig
Vi købte fredag en aktiepost i Nordjyske Bank til AktieUgebrevets Pensionsportefølje. Baggrunden er, at der synes at være en opkøbskamp i gang mellem Nykredit og Jyske Bank om at positionere sig som største eksterne aktionær, med henblik på at sikre et fremtidigt realkreditsamarbejde og senere konsolidering ind i en kommende bankgruppering.

Danske Bank og Nordea synes ikke at deltage i konsolideringsspillet, hvor Jyske Bank og Nykredit er de helt afgørende spillere. Nykredit har meddelt, at man overtager en del af Spar Nords aktier i Nørresundby Bank, der som bekendt bliver fusioneret ind i Nordjyske Bank. Jyske bank har garanteret emissionen i Nordjyske Bank, og bankforskere vurderer, at Jyske Bank kan komme til at sidde med op mod 30 % af den nye bank. Men det er slet ikke sikkert.

Spørgsmålet er, hvor meget Nykredit vil kaste ekstra ind opkøbskampen.Nykredit vil sikkert forsøge at forsvare sin position, da bankerne i dag samarbejder med Totalkredit under Nykredit. Jyske Bank vil selvfølgelig søge at trække den nye fusionsbank over mod BRFkredit. Vi ser god mulighed for, at dette opkøbskapløb vil medføre en betydelig kursstigning i Nordjyske Bank.

3. Amerikanske aktier viser svaghedstegn, men europæiske aktier drøner der ud af
Hvis man ser på det amerikanske aktiemarked begynder det at ligne en topformation. I realiteten er det brede S&P 500 indeks ikke steget i de sidste to uger. Det er for kort tid at konkludere på.

Men der kan ligge nogle vigtige signaler i, at det denne gang ikke er olierelaterede brancher, der trækker det brede indeks ned. Det er i højere grad konjunkturfølsomme brancher som transport, diskdrives og flyselskaber. Det er dog for tidligt at konkludere, at der er tale om en større vending. Men de amerikanske aktier er meget højt prissat, den forventede overskudsudvikling for de kommende kvartaler peger nedad, USA’s økonomi bremser op, og den amerikanske centralbank har varslet renteforhøjelser senere på året. Det er en cocktail for markante aktiekursfald.

Modsat trækker den europæiske centralbanks QE-obligationsopkøb, som fortsat sikrer europæiske aktier en stærk optrend. Det toneangivende europæiske aktieindeks, tyske DAX, er i en ubesværet optrend, som virker ekstremt solid og ethvert lille fald bliver modsvaret af nye stærkere opkøb. Det kan udmærket fortsætte i et godt stykke tid endnu.

4. Dansk økonomi i stille og rolig fremgang, og det vil understøtte bankaktier
Som det fremgår af Konjunkturbarometer for Dansk Økonomi i denne udgave, er der nu god og jævn fremgang i dansk økonomi. Det private forbrug bevæger sig fremad, og der ser ud til at være kommet så meget optimisme i danskerne, at de faktisk også er begyndt at trække flere penge op af lommen til forbrug.

Samtidig udvikler eksporten sig positivt. Alt dette er med til at understøtte de mindre og mellemstore danske banker, som også i den forgangne uge generelt klarede sig flot. Man skal dog være påpasselig med de banker, der har relativt store bankudlån til landbruget, da oprydningen for landbrugskrisen ikke ser ud til at være afsluttet.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display