Udsigt til nye aktiestigninger

Med det pengepolitiske udspil fra USA er der nu udsigt til, at aktierne kommer til at stige endnu mere. Og stiger de amerikanske aktier, er det tid til at købe.

INVESTERING

Med den amerikanske centralbanks seneste udmelding om endnu en enorm pengepolitisk lempelse, QE2, er der nu umiddelbart lagt op til, at aktierne kommer til at stige endnu mere.

Spørgsmålet er nok mest, om aktierne på den helt korte bane først skal have en korrektion ned på fem – otte procent. Det toneangivende amerikanske aktiemarked er netop nået en meget vigtig modstand omkring 1220 for S&P 500 indeks. Kommer der et solidt brud af denne modstand, er det på tide at gå 100 procent ind, fordi det meget vel kan varsle et større aktie-rally.

Vi mener stadig, at der lurer enorme ubalancer i form af både oppustede råvarepriser, en truende inflation, en ny tillidskrise til sydeuropæiske statsobligationer, valutakrige og en ny recessionsperiode forude. Men meget tyder på, at markedet er langt mere indstillet på at reagere på andre positive signaler.

Positive signaler fra USA
For det første vil den amerikanske pengeudpumpning af mindst 600 milliarder USD – gennem opkøb af statsobligationer – antageligt holde obligationsrenten nede (og hvis det ikke sker, er det et advarselssignal).

For det andet er der nu tegn på et meget svagt økonomisk opsving i USA. Det indikerer de vigtige signaler fra ECRI og Consumer Metrics Institute.

Samtidig viser de seneste ISM-målinger fra de amerikanske indkøbschefer, at den fremadrettede ordreindgang igen er stigende. Det peger i retning af, at der er et moderat opsving i gang – langt om længe. Billedet er dog langt fra bekræftet, og fredagens beskæftigelsesdata er ikke nær så positive, som mange medier gjorde dem til.

Den etablerede måling viste 159.000 flere ansatte i USA’s private sektor, som dog alle blev skabt indenfor serviceindustrien. Fremstillingsindustriens beskæftigelse faldt for fjerde måned i træk – denne gang med 7.000. Flere arbejdspladser indenfor midlertidig hjælp og health care tegnede sig for halvdelen af fremgangen. Tallene for den mere usikre husstandsundersøgelse viser imidlertid et fald i beskæftigelsen på 330.000. Men arbejdsløshedsprocenten forblev uændret, fordi stort set det samme antal amerikanere trak sig ud af arbejdsmarkedet. Den brede definition på arbejdsløshed (U6) faldt fra 17,1 procent i forrige måned til 17,0 procent.

For det tredje er der nu igen stærk vækst i Kina og det øvrige Asien. De seneste to måneder er de såkaldte PMI-målinger gået stærkt frem. Og det har både medvirket til stigende råvarepriser, og at de kinesiske aktier igen er hastigt på vej opad.

Europa er den store joker
Den store joker i spillet er europæisk økonomi. Her begynder statsgældskrisen i PIIGS-landene igen at spøge, med Irland som det nok mest akutte problem. En svækkelse af europæisk økonomi, samtidig med optræk til en ny tillidskrise omkring Euro og de sydeeuropæiske økonomier, kan meget vel stå lige foran os.

Endvidere begynder europæisk erhvervsliv nu at kunne mærke den svækkede konkurrenceevne, som følger i kølvandet på den stærkere euro og den svækkede US dollar (herunder de asiatiske valutaer). Eksempelvis har tysk økonomi været bemærkelsesværdig stærk de seneste måneder. Men de seneste data for ordreindgangen til tysk industri viser en markant opbremsning, så festen ser ud til at være slut.

Spørgsmålet er, om fremgang i Asien og USA også kan trække Europa med frem? Umiddelbart peger meget i retning af en vis optimisme også i Europa. Eksempelvis er risikopræmien på europæiske kreditobligationer nået et rekordlavt niveau, og det afspejler hen ad vejen de professionelle investorers stigende risikovillighed.

Vigtigt kan på den korte bane også blive udviklingen på det amerikanske aktiemarked, hvor det toneangivende S&P 500 indeks som nævnt står lige ved årets højeste omkring 1220. Kan dette niveau blive brudt opad, vil aktierne med stor sikkerhed stige yderligere. Og det kan måske smitte af på forbrugeradfærd og erhvervstillid i USA, herunder give positiv afsmitning fra voksende aktieformuer, og det kan blive den kortsigtede redning for den globale økonomi.

Se tidligere aktieugebreve


Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display