Udsigt til massive kursstigninger

Betingelserne for et solidt comeback for aktierne er på plads. For selvom de makroøkonomiske nøgletal har skuffet de seneste måneder, tyder alt på, at vækstpausen bliver kortvarig.

INVESTERING


Meget tyder på, at vi nu kan stå foran et solidt aktierally de kommende måneder med ganske betydelige plusser.

Allerede i starten af ugen begyndte de positive signaler, som blev forstærket hen over ugen.

I AktieUgebrevets Spekulationsmodelportefølje valgte vi at sælge vores shortpositioner i starten af ugen, for i stedet at gå ind i nogle af de mellemstore og store danske aktier, som de seneste måneder er blevet sat mest tilbage.

Det har allerede givet ganske pæne gevinster.

Efter det amerikanske S&P 500 indeks de seneste uger har testet 200 dages glidende gennemsnit to gange, var platformen i forvejen skabt til et solidt comeback for aktierne.

Selvom de makroøkonomiske nøgletal har skuffet en hel del i april-maj, tyder mere og mere nu på en kortvarig vækstpause. Kombinationen af en solid teknisk baseret platform og bedring af det økonomiske klima, har været udløsende for de meget positive aktiemarkeder i denne uge.

Mindre tilbagefald vil være naturligt

På den korte bane finder vi det afgørende, at S&P 500 indeks nu holder sig over 50 dages glidende gennemsnit i 1315-1320 – mod fredagens lukkekurs i 1340.

Til gengæld vil vi finde det naturligt med et mindre tilbagefald de næste handelsdage. Herefter bliver den næste spændende udfordring den tidligere top i 1370 fra starten af maj 2011, samt fortsatte stigninger i halvlederindeks (sox.x) og bankindeks (btk.x).

Kommer der et brud af den tidligere top, kan der være lagt op til et yderligere aktierally på 5-15 %. Også for danske aktier, hvor en række solide C20-aktier har fået for store kurstæsk.

Med til at understøtte en fortsat positiv stemning på aktiemarkedet er for det første, at USA efter flere måneders opbremsning nu er på vej tilbage.

De seneste målinger af erhvervstilliden understøtter det positive billede.

Især ISM fra de amerikanske indkøbschefer var langt mere positiv end forventet – mod både fremgang i produktion og ordreindgang, samt faldende råvarepriser.

Flere plusser end minusser

Vores største bekymring er nu det amerikanske boligmarked, som fortsætter nedturen, og hvor bankerne igen står i skudlinjen. Samtidig viser ECRI-indikatoren fortsat svaghedstegn.

For det andet peger meget i retning af, at Japan nu igen er ved at komme op i omdrejninger efter jordskælv og tsunami. Japansk produktion har været sat i stå, genopbygningen er ikke rigtig kommet i gang på grund af en langsommelig oprydning, nedlukning af mange atomkraftværker har givet ekstrem knaphed på el, som ikke ventes at blive mindre over sommeren på grund af behov for afkølende aircondition.

Men PMI-data for Japan viser, at det går fremad, og Japan vil som verdens 3. største økonomi efter sommeren være med til at trække den globale økonomi i gang.

For det tredje tyder meget på, at Kina nu er bremset tilstrækkeligt op til, at nedkølningen af økonomien kan stoppes.

Kinesiske politikere var fremme med udtalelser for nylig om, at priserne nu var under kontrol, og det fik de kinesiske aktier til at stige markant.

Seneste PMI-måling fra Kina viser dog laveste score for erhvervstilliden siden 2. kvartal 2009. Men det svarer dog fortsat til en BNP-vækst på 8-9 %. Og der ventes nu bedring de kommende måneder.

For det fjerde er der også fjernet en umiddelbar usikkerhed med vedtagelse af den græske hjælpepakke.

Problemerne kan dog hurtigt dukke op i Grækenland igen, hvis privatiserings- og spareplaner ikke følges, og andre sydeuropæiske lande står også fortsat i skudlinjen.

Risikopræmien på europæiske erhvervsobligationer er faldet markant i denne uge på baggrund af den græske løsning.

For det femte er der ikke nogen grund til at tro, at vækstopbremsningen i EU-landene bider sig fast (kun i Danmark).

Afsmitningen fra USA med 1-3 måneders forsinkelse betyder, at de fleste EU-lande nu oplever en rimelig hård opbremsning – med Italien, Grækenland, Irland og Spanien i recession – og den laveste PMI-score i Tyskland i halvandet år.

Med forventet ny fremgang i USA, kommer den positive afsmitning på EU-landene indenfor de kommende måneder.

Samlet set er vi nu meget positivt på aktier. Et nyt tilbagefald under 1300-1320 for S&P 500 vil dog under alle omstændigheder være et advarselssignal, hvor de makroøkonomiske signaler skal nærstuderes ekstra.

Se tidligere aktieugebreve


 

Tags

Anbefalede artikler