Tyskland sætter kreditværdigheden på spil

EU-topmødets vedtagelse af den fælles bankpakke vil forsinke de nødvendige reformer i de gældsplagede eurolande - og tilmed sætte den tyske kreditværdighed på spil.

INVESTERING

Toppolitikerne i Euroland har med den seneste fælles bankpakke åbnet for, at de enkelte eurolande kan søge om hjælp til gældsramte nationale banker direkte fra Eurolands hjælpefond EFSF.

Efter de spanske banker havde fået tilsagn, kom Grækenland lige efter og bad om hjælp til de græske banker. Nu bliver ordningen institutionaliseret, så de enkelte eurolande kan få hjælp til at redde deres banker direkte i den fælles hjælpefond.

Kun en god idé på kort sigt

Det er ingen overraskelse, at de finansielle markeder synes, at det er en top god ide, at pengekassen bliver åbnet på vid gab på denne måde.

Men effekten er også, at der nu kan ydes direkte hjælp til de mest gældsramte eurolande, UDEN at der bliver stillet særlige krav omkring reformer og offentlige budgetbesparelser, samt efterfølgende kontrolbesøg fra den såkaldte trojka fra EU, EBC og IMF.

Er det så en god ting? Ja, lige nu og her, fordi det reducerer den finansielle usikkerhed på det europæiske finansmarked. Men nej på lidt længere sigt.

Sandsynligvis vil det gå op for finansmarkederne i løbet af få dage eller uger, at modellen kun løser solvens- og gældsproblemer i bankerne (og enkeltlande) med at stifte endnu mere gæld, og at de helt afgørende nødvendige strukturelle reformer i Euroland nu sandsynligvis forsinkes markant.

Tysklands kreditværdighed sættes på spil

Det er meget logisk, at aktiemarkederne steg oven på meddelelsen, fordi det giver luft til de europæiske banker på den korte bane. Men for europæisk økonomi er det en dybt risikabel strategi, fordi Tyskland nu sætter sin kreditværdighed på spil.

Det var da også grunden til, at de tyske statsrenter steg markant fredag, mens eksempelvis de spanske statsrenter faldt ganske betydeligt.

Ved at smide den tyske kreditværdighed ind i den fælles pulje, bliver der igen-igen købt tid til at finde mere langsigtede strukturelle løsninger. Men meget taler for, at tidsgrænsen for de store forkromede løsninger for længst er forpasset.

Det er fint med finanspagten, et fælles banktilsyn for Euroland og en ny vækstpakke. Men det er ikke noget, der løser de strukturelle problemer med enorme budgetunderskud i en række europæiske lande og tårnhøje statsrenter.

Det kan godt være, at presset er taget af det spanske statsgældsproblem, men statsrenten faldt dog ikke mere end fra 7,0 til 6,3 % i fredags, så der er ikke langt op til den kritiske grænse på 7 % igen.

Markedernes stærke positive reaktion bunder i, at der denne gang ikke kun var tale om løs snak og gode hensigter. Der var tale om konkrete beslutninger, som faktisk også får betydning.

Shorterne kommer nu på banen

Men vi vurderer, at det blot er et spørgsmål om dage eller uger, før shorterne melder sig på banen i stort tal, og det vil hurtigt lægge låg på yderligere kursstigninger.

Vores relativt negative holdning bunder i, at den europæiske og kinesiske økonomi uden tvivl er på vej ned ad bakke, og det vil snart ramme virksomhedernes bundlinjer. Dette scenarie har aktiemarkedet endnu ikke indarbejdet i de aktuelle værdiansættelser, men det vil ske i løbet af de kommende måneder, hvis økonomien fortsat skrider.

De kommende måneders økonomiske nøgletal bliver derfor ekstremt vigtige, da kun økonomisk medvind synes at skabe en platform for realistiske strukturelle reformer, som også finansmarkedet vil nikke ok til.

På den helt korte bane ser vi god mulighed for yderligere stigninger, hvis der kommer bekræftet brud op gennem 1370 for S&P 500, og efterfølgende gentest af dette niveau ved et tilbagefald. Det vil vi få afklaring på i løbet af denne uge.

Kommer dette brud, er der mulighed for ekstra 3-5 % opad. Men vi vil langt hellere gå efter en trinvis entré med shortpositioner fra det aktuelle niveau og opefter. Korrektionen nedad - når stemningen igen vender - kan blive meget kraftig.

Tags

Anbefalede artikler