Trussel: Euroen bryder sammen

Et kollaps af euroen vil sandsynligvis få en form, hvor et eller flere af de europæiske økonomier vil trække sig ud af eurosamarbejdet.

INVESTERING


Et kollaps af euroen vil sandsynligvis få en form, hvor enten Tyskland eller et eller flere sydeuropæiske lande som Grækenland, Italien eller Spanien trækker sig ud af eurosamarbejdet. I begge tilfælde forbliver Tyskland med sin stærke økonomi det økonomiske anker for Europa, mens de sydeuropæiske økonomier ligger i ruiner.

End ikke de stærkeste økonomier vil imidlertid undgå eftervirkningerne af et sammenbrud. »Tysk økonomi bliver ikke et kønt syn ved en euro-splitning, da den tyske eksportmaskine er afhængig af salg til de øvrige EU-lande, og disse lande vil på grund af en markant dyrere tysk valuta ikke få råd til at købe så mange tyske varer som hidtil,« lyder det fra chefanalytiker Morten Kongshaug i Danske Bank.

Og undervejs i processen vil aktiemarkedet blive ubehageligt at følge. Markedet vil blive uhyre volatilt med store kursfald på børsen som resultat. Bankerne vil stå forrest i skudlinjen, men hele markedet vil blive ramt. Desværre er der ikke kun tale om en akademisk risiko, hvilket hverdagens realiteter vidner om.

Morten Kongshaug peger således på de stigende renter i Spanien, som er en effekt af, at store europæiske banker og institutionelle investorer skruer kraftigt ned for beholdningen af sydeuropæiske obligationer. Markedet er således allerede begyndt at tage forskud på en udvidet version af den græske tragedie, hvilket ifølge Morten Kongshaug kan blive en selvopfyldende profeti.
»Et løbende udsalg af sydeuropæiske obligationer kan presse renten langt over de aktuelle 5-6 procent, hvilket kræver nye offentlige besparelser, der igen sætter økonomierne under pres.

Dette får så investorerne til at sælge ud af obligationerne endnu en gang, og så ruller bølgen ellers videre og stopper først, når opsplitningen i en soft og en hard euro er en realitet,« lyder hans argumentation.

Derfor bliver den økonomiske udvikling i år og næste år afgørende for euroens fremtid – og her gælder det ikke alene Spanien, men også en anden stor og kriseramt økonomi som den italienske. »Økonomien skal vendes i løbet af 2013, ellers er der stor risiko for, at de sydeuropæiske befolkninger ikke vil være med længere,« vurderer Morten Kongshaug.

Hele aktiemarkedet vil bløde, og især bankaktierne vil blive korsfæstet. Medicinalaktier som Novo og Coloplast må forventes at klare sig bedre end markedet i kraft af mindre følsomhed over for konjunkturerne.

Fortilfælde: Sammenbruddet af Bretton Woodssystemet med faste valutakurser over for dollar, der igen var bundet til guldprisen. Systemet blev ensidigt ophævet af USA i august 1971.
Effekt: Valutakurser bliver derefter styret af markedet.
Aktiemarkedet: Ingen målbar effekt.

Tags

Anbefalede artikler