Tre råd til frasorteringen

Som investor bliver du bombarderet med investeringsmuligheder. Kunsten ligger her i at frasortere kompleksitet og 'taberaktierne'. Lær at sortere i dine aktier.

INVESTERING

Som investor står du ofte over for et væld af investeringsmuligheder. Udelukkelses metoden er her en let og rationel genvej til den bedste beslutning. Her ser du på, hvad du ikke bør vælge. Det er oplagt at sige, at du bare skal holde dig fra de dårlige investeringer, hvilket er dem med mest risiko og størst usikkerhed.

Men på et effektivt marked er risikofyldte investeringer prisfastsat balancen mellem afkast og risiko, så selv de såkaldt dårlige investeringer kan give massivt merafkast.

Udfordringen er dog at fravælge en aktie som Cimber Air i tide. I frasorteringsproces kan du derfor bruge følgende tre råd.

Fravælg kompleksitet

Gå uden om forskellige former for sammensatte investeringer, der er svære at forstå og fyldt med skjulte omkostninger. Det er for eksempel investeringer som strukturerede obligationer eller aktieobligationer, der lover, at du ikke kan tabe, men derimod får andel i et afkast bestemt af udviklingen i nogle aktieindeks, valutaer eller andet finansielt gøgl.

En analyse fra Nationalbanken fra 2007 viste, at de strukturerede obligationer ikke havde givet et afkast, der kunne matche statsobligationer. Det var endda i de gode tider. Med de strukturerede produkter begynder du altid et stykke bag startlinjen. Derfor bør du holde dig væk og være kritisk.

Undgå taberaktier

Det andet, du bør holde dig fra, er de såkaldte taberaktier. Indrømmet – det er et svært begreb, da der jo altid er en køber og en sælger, der bliver enige om en pris, hvilket ifølge teorien må være den rigtige pris på det tidspunkt.

Men det, jeg kalder taberaktier, er unødigt risikofyldte aktier uden fremtidsperspektiv.

Det er aktier, som enten er inde i stærkt risikofyldte aktiviteter, har et tyndt kapitalgrundlag, er særligt udsatte for dårlige konjunkturer, har dårlig ledelse eller bare ikke kan tjene penge i den brutale verden.

Aktuelle taberaktier på min liste inkluderer D/S Torm, der balancerer på en knivsæg med stor gæld og svigtende indtjening. Men det er også flere småbanker og plagede ejendomsudviklingsselskaber som Schaumann Properties, Sjælsø Gruppen og Nordicom, der kæmper med finansiering og dårlige konjunkturer.

Så er der SAS og B&O, som begge er udsat for tidens ugunsige udvikling. SAS er oppe mod de ekstremt billige lavpris selskaber. Mens B&O kæmper med høje priser, en aldrende målgruppe og det faktum, at mange kan designe en flot fladskærm.

Find selv flere taberaktier ved at tænke kritisk, forsigtigt og langsigtet.

Spred formuen

Det tredje råd kommer fra min gamle lærer fra min tid på Handels højskolen i København. »Du skal investere i alt,« sagde han dengang.

Målet er nemlig ikke at opnå eksorbitante afkast – det kan enhver idiot med en portefølje og lidt held finde ud af. Målet er derimod at være klog og investere formuen, så den er sikret mod tab og ydermere kan generere et afkast, der kan klare sig mod inflation og skat.

Vær derfor ikke grådig, tro ikke, du er klogere end andre, og tag ikke ukalkulerede risici, som kan sparke de økonomiske ben væk under dig.

I den praktiske virkelighed bør du sprede din investering på mange selskaber og brancher, hvis investerer i aktier, og glem ikke lidt rente givende obligationer som en del af porteføljen, selv om det er kedeligt.

Tags

Anbefalede artikler