Tre alternative aktiestrategier

Er du ved at blive træt af den traditionelle køb og behold-strategi? Læs mere om tre alternative aktiestrategier, der kræver mere arbejde - men samtidigt har dokumenteret effekt.

INVESTERING

Er du træt, led og ked af den snusfornuftige køb og behold-strategi, som Penge & Privatøkonomi blandt andre er fortaler for, har jeg tre alternative aktiestrategier. Fælles for dem er, at de kræver mere arbejde. Men de er sjovere og har dokumenteret effekt. Størst udbytte Den første er strategien Dogs of the Dow.

Den er selvsagt amerikansk, men kan overføres til ethvert børsmarked. Her investerer du udelukkende i de 10 aktier i det førende indeks, der giver det højeste direkte afkast i form af udbytte og/ eller aktietilbagekøb.

Én gang om året tilpasser du porteføljen til den nye top 10. Analyser fra det amerikanske Dow Jones-indeks viser, at denne strategi fra 1957 til 2003 gav et merafkast på tre procentpoint årligt i forhold til indekset.

Logikken i merafkastet er god. Store aktier er ofte veldrevne markedsledende selskaber med god ledelse og konkurrencedygtige produkter. Ved at sortere på udbytte/ aktietilbagekøb investerer du i aktier med stærke pengestrømme. De 10 danske aktier af denne type er: Tryg, Topdanmark, TDC, Chr. Hansen, Novozymes, Novo Nordisk, Lundbeck, FLSmidth, Coloplast og A.P. Møller – Mærsk.

Kontra

Den anden strategi er Rasmus Modsat-strategien. Den går ud på at investere i aktier på tidspunkter, hvor de fleste mener, det er uklogt – og gøre det i selskaber der er faldet meget. Et eksempel kunne være at købe Vestas på et tidspunkt, hvor aktiemarkedet falder kraftigt. Idéen bag strategien er, at kursbevægelserne har det med at overstyre – at blive voldsommere end de rationelt set bør være.

Det åbner for en efterfølgende overnormal gevinst. Strategien betyder også, at du er nødt til at acceptere, at det går galt en gang imellem. For eksempel ville køb af aktier i Cimber Air være en del af strategien, og den er som bekendt gået konkurs.

Aktier, der lever op til strategien ved at være faldet mere end 30 procent i år, er Vestas, Greentech, Affitech, Danionics, DLH, Klimainvest og Sparekassen Lolland. Udførelsen af denne strategi kræver mod og gode nerver, men så kan der lure en pludselig gevinst på flere hundrede procent. Så er det med at sælge og komme videre.

Sæson

Den tredje strategi er nem, kræver køb og salg af hele porteføljen to gange om året og derfor et nødvendigt fokus på handelsomkostninger. Det er sæsonudsvingsstrategien, hvor du konsekvent køber i november og sælger i april.

Det har i hvert fald indtil videre været sandt i år, og historisk set har vinterhalvåret givet bedre afkast end sommerhalvåret. På børsen i Stockholm har denne strategi være fordelagtig i 2 ud af 3 år de seneste 30 år.

Amerikanske analyser viser, at april er den bedste børsmåned og september værst. Vælger du denne strategi, kan den udføres billigt og effektivt med en enkelt indeksinvesteringsforening, som for eksempel Sparindex DJSI World Index. Lad pengene stå kontant fra april til september.

Hold fast

Fælles for alle gode strategier er, at de virker, hvis du er konsekvent. Det nytter ikke noget at shoppe rundt. Det er ligesom at gå ind i en spillehal og vælge en enarmet tyveknægt. Her skal du – i teorien – blive ved med at putte penge i den, til den giver gevinst. Forlader du strategien, går du glip af gevinsten.

Tags

Anbefalede artikler