Toplinjen afgør retningen for dine aktier

Skal aktierne fortsætte op, kræver det stigende omsætning. Stimuli fra centralbankerne og omkostningsbesparelser er ikke nok.

INVESTERING

De amerikanske aktier er over de seneste mange kvartaler blevet trukket af stimuli fra centralbanken samt omkostningsbesparelser og produktivitetsforbedringer i virksomhederne. Stimuliene kører forsat, men virksomhederne kan kun i begrænset omfang skære yderligere i omkostningerne.

”Dette er problematisk, da det er selskabernes indtjening, der over tid skal trække aktierne højere - ikke centralbanken. Den kommende regnskabssæson vil vise, om selskaberne har øget omsætning i sigte. Derfor hold øje med selskabernes udmeldinger om forventninger til omsætningen,” siger aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje.

Indtjening er afgørende
Baggrunden for, at Formuepleje mener, at regnskabsrapporteringen denne gang og de kommende kvartaler er vigtigere end tidligere, skyldes måden, hvorpå indtjeningen genereres i virksomhederne.

Selskaberne har over de seneste år benyttet omkostningstilpasninger og produktivitetsforbedringer til at øge indtjeningen, og det har hævet overskudsgraden. Overskudsgraden er nu historisk høj og gør, at man ikke fremadrettet kan øge indtjeningen i samme omfang, simpelthen fordi omkostningerne er strammet helt op.

Analytikere venter forsat en høj indtjening i 2013 på 8,5 procent, som dog, i tråd med Formueplejes tese, er blevet kraftig nedrevideret over de seneste kvartaler.

”Indtjeningen skal fremadrettet ikke komme fra omkostningstilpasninger, men fra omsætningsvækst, understregner aktiestrateg Otto Friedrichsen. Formuepleje.

En uholdbar situation
Markedet venter pænt stigende indtjening i 2013 på baggrund af en flad eller svagt stigende omsætning. Med andre ord venter markedet, at selskaberne også i 2013 primært generer indtjeningen gennem omkostningstilpasninger frem for omsætningsvækst.

”Den situation mener Formuepleje ikke er holdbar, det vil sige, at en enten skal forventningerne til indtjening revideres yderligere ned, eller også skal forventningerne til omsætningen skal revideres op. Hold derfor øje med toplinjen,” siger aktiestrateg Otte Friedrichsen, Formuepleje.

 

 

Tags

Anbefalede artikler