Topcheferne med flest aktier

Der er enorm forskel på, hvor meget de danske topchefer personligt har investeret i deres egen virksomhed. Blandt C20-selskabernes administrerende direktører spænder tallet fra tocifrede millionbeløb til et rundt nul. For dig som investor handler det om signalværdi – og om at topchefen skal knokle for dine interesser som aktionær og ikke sine egne.

INVESTERING

Tirsdag den 2. august var en rigtig møgdag for Mikkel Vendelin Olesen. Smykkevirksomheden Pandora leverede en gigantisk nedjustering, og som CEO blev Mikkel Vendelin Olesen sparket ud med øjeblikkelig virkning, men det var såmænd ikke dagens værste nyhed. Den mest svidende lussing kom fra aktiemarkedet, der samme dag sendte Pandora-aktien 66 procent ned.

 

Før sin fyring var Mikkel Vendelin Olesen den C20- topchef, der havde flest penge investeret i sin egen virksomhed, men da fondsbørsen lukkede den 2. august, var værdien af hans godt 500.000 Pandoraaktier faldet med næsten 50 millioner kroner.

 

Milliarder af kroner smuldrede den dag for Pandoras aktionærer, og det var i bund og grund helt efter hensigten, at Mikkel Vendelin Olesens privatøkonomi røg med i faldet. Sådan ønskede Pandoras storaktionærer det.

 

Mikkel Vendelin Olesen havde som topchef forpligtet sig til at eje en enorm mængde aktier i Pandora, så han havde de samme økonomiske interesser som aktionærerne – og nu led de i fællesskab.


Står last og brast med aktionærerne

 

Efter Pandoras fald har TDC’s topchef Henrik Poulsen indtaget tronen som C20-selskabernes ubestridte aktiekonge. I dag ejer han aktier i sin egen virksomhed for godt 40 millioner kroner, og det er over 10 millioner mere end nummer to på listen, Lars Rebien Sørensen fra Novo Nordisk. De to topchefer efterlever dermed til fulde det populære dogme om, at direktøren skal have hænderne på kogepladen sammen med aktionærerne.

 

Logikken er ligetil. Bliver kogepladen glohed, skal direktøren selv opleve smerten, for så knokler han hårdere og mere målrettet for at undgå forbrændinger. »Der er klart en signalværdi i, at direktører har aktier i deres eget selskab. Det viser, at de står last og brast med selskabet, og for nogle investorer er det vigtigt, at direktøren er i samme båd som dem,« siger Ken L. Bechmann, der er professor ved Institut for Finansiering på Handelshøjskolen i København (CBS).

 

PFA Kapitalforvaltning er en af de institutionelle investorer, der bider mærke i den slags. »Omfanget af direktionens aktiebesiddelser er da en af de parametre, vi tager med i vores samlede vurdering af en virksomhed.

 

Direktionen skal have noget på spil på linje med aktionærerne, så de har sammenfaldende interesser, og så direktionen har incitament til at præstere bedre – og fra mange kapitalfondsejede selskaber har man set, at modellen virker til glæde for aktionærerne,« fastslår Jesper Langmack, direktør i PFA Kapitalforvaltning.

 

 

Tags

Anbefalede artikler