Tjen på kursfald

Med de rigtige værktøjer kan du gøre aktiekriser til en økonomisk højtid. Vi gennemgår mulighederne for at vende faldende markeder til en positiv begivenhed.

INVESTERING

Har du som aktieinvestor døjet med dårlig nattesøvn og tynd mave i de seneste måneder, er du næppe alene. Værdier for milliarder af kroner er smuldret væk. Men for nogle investorer har det faktisk været en storartet periode. Især har mange hedgefonde udnyttet aktieuroen til det, de gør bedst, nemlig at tjene penge på volatile markeder. Jo større kursudsving, jo bedre trives de. Det er dog ikke forbeholdt store investeringsfonde at udnytte kursfald.

Det er også muligt for dig at spekulere i faldende aktiemarkeder, også kaldet baisse-forretninger, hvilket grundlæggende kan tjene to formål: Enten at mindske risikoen i din aktieportefølje – den defensive strategi. Eller at jagte afkast, når kurserne falder – den offensive strategi. En baisse-forretning fungerer efter samme princip, som når du køber en aktie, blot med modsat fortegn. Jo mere kursen på aktivet falder, jo højere bliver dit afkast.
Tilsvarende taber du penge, hvis kursen stiger.

I artiklen Tre værktøjer til at spekulere i faldende kurser gennemgår vi forskellige investeringsværktøjer til at spekulere i kursfald. Vi ser på, hvad de koster at anvende, og belyser de skattemæssige forhold, der er mere indviklede end ved almindelig aktiehandel. Generelt beskattes gevinster ved baisse-forretninger hårdere end kursgevinster fra traditionel aktiehandel. Dog har der hersket en del uklarhed om, hvordan gevinster ved shorthandel beskattes.

End ikke Nordnet, der udbyder produktet, tør komme med et entydigt svar, men henviser til Skat, der ligeledes er tøvende. Bedste holdepunkt er derfor Ligningsvejledningen; Selskaber og aktionærer 2008-1, hvorefter gevinster beskattes som personlig indkomst.

Mulighed for voldsom gearing

De omtalte investeringsværktøjer kræver en vis indsigt, og det er langt fra alle banker, der tilbyder dem til deres kunder. Eksempelvis har Danmarks største banker, Danske Bank og Nordea, ikke værktøjerne på produktpaletten. Et faremoment ved dem – eller en fordel, om man vil – er muligheden for at geare sine investeringer.

Ved shorthandel og CFD-kontrakter skal man blot stille sikkerhed for en del af aktiernes værdi. CFD’er handles eksempelvis med marginkrav helt ned til 5 procent. Det betyder, at har du 50.000 kroner, kan du lege med CFD’er for op til en million kroner. Og så skal der blot et kursfald på 5 procent til, før din sikkerhed og dermed din startkapital er væk.

Tags

Anbefalede artikler