Tjen på faldende kurser

Når du taber penge på, at dine aktier falder i værdi, er der andre, som scorer en kontant gevinst. Det har givet shortselling et ry som aktiemarkedets kække dreng.

INVESTERING

Isaac le Maire var en skuffet investor. Han var som storaktionær i det hollandske handelsselskab Vereenigde Oost-Indische Compagnie så skuffet, at han i 1609 solgte alle sine aktier og endda mere til. Han solgte aktier, han ikke ejede, fordi han forventede, at kursen ville falde, og han aftalte at levere de solgte aktier til køberne på et senere tidspunkt til en fast aftalt pris. Hvis kursen var faldet inden den aftalte leveringsdato, kunne le Maire købe aktierne til en lavere pris, levere dem til den aftalte højere pris og dermed score en kontant gevinst. Verden så dermed det første eksempel på shortselling.

Klassens uartige dreng
Le Maires snedige trick førte til, at de hollandske myndigheder forbød shortselling. Siden da er spekulationen i faldende priser med jævne mellemrum gjort til syndebuk for alverdens kriser, recessioner, depressioner og kollaps ...

Resten af artiklen er forbeholdt abonnenter, der kan logge ind herunder. Er du ikke abonnent, så KLIK HER OG FÅ ET SÆRTILBUD på 2 numre af Penge & Privatøkonomi for 99 kroner og få øjeblikkelig adgang til artiklen.

Download hele artiklen her

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display