Tiden går - uret består

En mands ur er ikke bare en skive, et værk, to visere og et par tal. Det er en videnskab. Det er derfor ikke tilfældigt, hvad du har på, og hvad du signalerer.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

Hvad er det, der får mere og mere opmærksomhed, desto mindre det bliver? Tjo, lige for tiden er det herreure. Urene er generelt blevet mindre i løbet af finanskrisen.

”Det skyldes nok i høj grad, at vi er begyndt at gå med jakkesæt og slips, og så passer et dress-ur bedre, fordi det kan gemmes under manchetten. Det kunne de store ure på 45 til 50 millimeter, som vi så for nogle år siden, ikke,” forklarer Kristian Haagen, som er ekspert i ure og indehaver af Timegeeks, som er en medievirksomhed med et nøje fokus på ure.

Langt hen ad vejen skyldes det skrumpende ur dog også, at morfar er tilbage, og morfar gik med små ure i størrelsen 35 millimeter og endda også mindre. Og så var han en fyr, man kunne stole på.

”Vi er tilbage i de klassiske dyder, for vi lever i en flygtig verden, og så har man brug for et sikkert kort. Så kommer vi i tanker om morfar, som var en flink mand. Det er den romantiske drøm, vi investerer i, når vi køber ur og tøj i dag. Det kan vi se på de klassiske mærker som Ray-Ban, Burberry og Church sko. Ting der ikke er præget af mode men af kvalitet. Så skal uret passe til”.

Gode investeringer

Derudover er det vigtigt for dagens mand, at han kan gå i graven med det ur, han køber, og så er der god grund til at købe de kendte mærker, som holder. Tendensen er simpelthen, at folk vil være sikre på, at deres armbåndsur skal holde en vis pris og kunne sælges igen den dag, man mangler pengene eller hellere vil have et andet ur.

”Danskerne bruger overraskende mange penge på ure. Det gælder ikke bare herrerne, men bestemt også kvinderne. Vi køber både nye og brugte ure og trods en halvdyster forbrugsudsigt, så holder danskerne ursalget i gang. Det er virkelig imponerende, i det ure jo er gammeldags og for så vidt ubrugelige i forhold til alt det, en mobiltelefon tilbyder,” fortæller Kristian Haagen.

Desuden har visse mekaniske ure vist sig at være billige at eje, da ure af god kvalitet ofte kan give dig størstedelen af den oprindelige salgspris tilbage. I visse tilfælde endda mere. Hvor mange andre nye produkter kan prale af det?

Køber du eksempelvis et Rolex Submariner, Omega Speedmaster, Patek Philippe Nautilus i dag, kan du altid være sikker på at sælge det igen. De nyder en konstant efterspørgsel. Det gør de gode mekaniske ure til en handelsvare og ikke bare til et luksusprodukt.

Hvad har du på?

Kristian Haagen tror dog ikke på, at den udadvendte signalværdi har så meget at sige for den store interesse, der er for ure i dag.

”Tendensen med at flashe ure er på vej væk. Vi køber i større grad ure, fordi vi selv godt kan lide at gå med det. Vi kan godt lide lyden af vores helt eget ur, ligesom vi elsker lyden af døren, der smækker på vores helt egen bil. Vi elsker, hvordan solen falder på skiven, og måden, det mekaniske stopur starter med et diskret ”ding””

Kristian Haagen kan som erklæret ur-nørd dog ikke sige sig fri for at kigge på andre menneskers håndled med et falkeblik.

”Jeg kigger meget på ure, og jeg får lyst til at gå hen og tale med folk, hvis jeg kan se, at de har et helt specielt ur på. Hvis der sidder en mand med et A. Lange & So?hne om armen, så får jeg lyst til at tale med ham, også selv om han måske er på første date. Sådan et ur går man kun med, hvis man har interesse for ure.”

HER KAN DU KØBE DIT UR

AUKTION:
+ Du køber et stykke historie. Uret kan have tilhørt en berømthed eller bare en rigtig sej bedstefar. Dertil kommer, at du ofte kan gå hen og mærke på varerne, inden du køber. Du har som regel samme rettigheder i forhold til reklamation på en auktion, som hvis du købte af en almindelig forhandler.

÷ Du køber som regel et brugt ur, og de garantier, som producenten giver, kan være udløbet. Dertil kan det være svært at vurdere, om der er ydet service på uret for nyligt. Du har kun dit eget øje og kataloget som støtte.

BUTIKKER:
+ Du får hele forførelsen med i købet. Ekspedienten der fedter for dig og dit kreditkort som i Pretty Woman. En kop kaffe og en sludder. Du ser forhandleren i øjnene, inden du køber. Så ved du også, hvor du skal gå hen, hvis det går i stykker, for du er beskyttet af Købeloven.

÷ Det vil næsten altid koste lidt mere at købe ur hos en fysisk forhandler. Desuden har du ikke fortrydelsesret, medmindre du aftaler det med forretningen.

ONLINE:
+ Det er billigt, og priserne er lette at sammenligne. Eksempelvis på Chrono24.dk, hvor der handles nye og brugte ure i alle prisklasser. Derudover har du ret til at fortryde dit køb inden for 14 dage.

÷ Du risikerer, at garantien fra producenten eller forhandleren ikke er så god som i en fysisk butik. Læs alt med småt: Er uret nyserviceret? Hvis du køber fra en dansk onlineshop har du samme reklamationsret, som i en dansk forretning, og inden for EU er det stort set det samme.

Fra Penge & Privatøkonomi, december 2014

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display