Teknologiaktier er tilbage - stærkere end før boblen brast

Symbolet for dotcom-bølgen - Nasdaq-indekset - er tilbage i fordums højder, vurderer investeringsstrateg fra Danske Invest

INVESTERING

Det amerikanske Nasdaq-indeks, der om noget symboliserede dotcom og det dengang så hypede begreb ”Ny økonomi”, er tilbage i fordums højder fra før boblen brast. Nasdaq lukkede i begyndelsen af ugen over indeks 5000 for første gang i 15 år.

Men denne gang ser tingene anderledes ud, end da luften gik ud af boblen, og indekset over de næste to et halvt år mistede 78 procent af sin værdi.

”De selskaber, der fik lov til at overleve dotcom, fokuserede meget på indtjeningen, og det betyder, at mange af dem i dag har meget lidt gæld. Men sektoren fik en udrensning og står i dag tilbage som en meget solid sektor,” siger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Invest.

Nasdaq nåede i marts 2000 at have syv handelsdage, hvor indekset lå over 5.000. Den foreløbige top var 10. marts 2000, hvor indekset i løbet af dagen nåede op på 5.132,52.

”Nu nærmer vi os de gamle højder, og kan det så hænge sammen? Ja, det kan det. Det er nogle andre selskaber. Vi er mere komfortable ved at ligge i Nasdaq nu end tilbage i 2000. Derfor bliver det spændende at se, om kurserne kan fortsætte yderligere op,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Sektoren er uundværlig i dag Der er sket meget siden dotcom-æraen, hvor Nasdaq-indekset bestod af 5.000 aktier. I dag er tallet halveret som følge af konkurser, opkøb/fusioner og afnoteringer.

Lars Skovgaard Andersen peger på, at teknologi i dag er en langt mere integreret del af vores hverdag end dengang.

”Teknologi er gået hen og blevet en form for utility - altså en nødvendighed for mange af os. Derfor bliver teknologi-selskaberne generelt mindre konjunkturafhængige end før. Mange selskaber har fået en stabil indtjeningsbase,” siger Lars Skovgaard.

Tilbage i 2000 blev en gennemsnitlig Nasdaq-aktie handlet til en kurs, der modsvarede 175 gange selskabets indtjening. I dag handles Nasdaq-aktierne ifølge Bloomberg til under 32 gange indtjeningen.

”Dengang var mobiltelefoner nye. Og man begyndte at forudsige, hvad fremtiden ville bringe. En af de helt vilde ting var, at man også skulle kunne gå på nettet med sin mobiltelefon. Problemet var bare, at hverken hastighed eller telefonerne var gode nok. Et godt eksempel var wap-telefonen - det virkede bare ikke,” fortæller Lars Skovgaard Andersen og tilføjer:

”Meget af det, man drømte om i 2000, det sker jo nu. Nu er vi blevet mobile hele tiden.”

I dag ejer hver tredje af verdens seks milliarder mennesker en smartphone, mens 40 procent har adgang til internet.

”Disse nye teknologier fører masser af muligheder og forretninger med sig. Der er kommet et boost til økonomien - dengang talte man om den såkaldte ny økonomi, nu er den her med 15 års forsinkelse,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Sådan investerer du i teknologi Hvis man som investor overvejer at investerer i teknologiaktier, vil en fond give mulighed for at få en bred eksponering og dermed en bedre spredning af risikoen end ved at købe enkeltaktier.

”Hvis du gerne vil med ind på den udvikling, teknologien står over for, så er det svært at være med via få enkeltaktier. Så hellere købe ind i en fond for at få en god base, så kan man selv købe et par enkeltaktier, man virkelig tror på,” siger Lars Skovgaard Andersen.

 

Investeringsstrategen vurderer, at teknologiaktier fortsat vil kunne gøre det godt.

 

”Transformationen mod mere teknologi i hverdagen og nye måder at bruge den på fortsætter. Vi ser også, at de store multinationale selskaber begynder at øge deres investeringer i nyt opdateret it-udstyr og i ny fremtidig teknologi, og det vil smitte af på resten af sektoren,” siger han.

 

Tags

Anbefalede artikler