Svaghedstegn i flere økonomiske signaler

Hvis der i denne uge kommer mange flere skuffende økonomiske nøgletal, kan det uden tvivl rive aktiemarkederne markant nedad.

INVESTERING

Aktiemarkederne virker fortsat ekstremt overkøbte, så der synes under alle omstændigheder at være brug for en korrektion ned.

Spørgsmålet er mest, hvor stor denne korrektion bliver: Siden starten af juli har der været to mindre negative korrektioner på minus 3-5 % hver gang. Herefter er køberne kommer talstærkt på banen, og markedet er steget til nye højder.

I sidste uge gik vi så i gang med den tredje nedadgående korrektion på tre måneder. Fra toppen i forrige uge er det amerikanske aktiemarked ca. 4 % nede.

Fredag faldt markederne igen, dog under moderat lav omsætning.

Nervøsitetsindeks VIX har for fjerde gang siden markedsbunden i marts 2009 været over 50 dages glidende gennemsnit. De tre første gange har markedet efter bruddet vist ny styrke, og efter mellem en og tre dage har markedet igen været tilbage på sporet med stigningerne, og nervøsiteten er altså drevet hurtigt over.

Fredag gik VIX så over 50 dages glidende gennemsnit. Vil vi så være tilbage på sporet igen i løbet af ugen?

Stor optimisme om økonomisk vækst
Blandt økonomerne i de internationale finanshuse er optimismen om solid økonomisk vækst næste år meget stor.

Samtidig er kreditmarkederne fortsat styrket de seneste måneder, så risikovilligheden blandt de professionelle investorer nu er den højeste i mere end tre år – og endda også langt højere end før Lehman Brothers’ kollaps sidste efterår.

De historisk lave korte renter betyder samtidig, at likviditeten flyder i rigelige mængder. Og vi kan derfor meget vel være på vej mod en ny aktieboble.

Med andre ord betyder den øgede risikovillighed, at investorerne vil være villige til at betale langt højere multiple end tidligere. Og det betyder også, at de vil være villige til at betale højere aktiepriser, selvom virksomhedernes indtjening måske kun udvikler sig moderat.

På den helt korte bane forventer vi, at markedet vil have fokus på to forhold:

For det første de kommende regnskaber for 3. kvartal, som snart begynder for de amerikanske selskaber med formeldinger. Som nævnt i tidligere udgaver af Aktieugebrevet tror vi på ganske pæne regnskaber, fordi mange selskaber har skåret ind til benet og nedbragt omkostningerne markant. Samtidig er balancer slanket, likviditeten styrket og renteudgifter nedbragt.

Det kritiske vil være den fremadrettede salgsvækst, som vi forventer at blive meget moderat. Vi forventer også, at der kommer stigende fokus på de økonomiske nøgletal.

Flere negative signaler
De seneste uger er billedet med negative signaler blevet markant forværret. Vi har tidligere peget på fortsatte kursfald i de kinesiske aktier, forstærkede fald i fragtrater for tørlast, Dry Bulk index, og fortsatte fald i den amerikanske 10-årlige statsobligationsrente.

Dette billede passer dårligt med stigende økonomisk vækst, måske pres på inflation og forhøjelser af den korte rente.

Den seneste uge er det negative billede blevet understøttet af andre økonomiske nøgletal:

For det første kom den ledende økonomiske indikator fra amerikanske Conference Board ud lidt ringere end forventet.

For det andet kom data for de amerikanske huspriser, som skuffede alvorligt. FHFA US Housing Price Index steg kun 0,3 % mod forventet 0,5 %. Alvorligere var det, at samme data for forrige måned blev korrigeret ned fra 0,5 % til 0,1 %. Den syntetiske aktie for det amerikanske boligmarked, iShares Dow Jones real Estate, er senest faldet ca. 10 %. Hertil kommer, at nye data for udviklingen salget af nye og eksisterende boliger var markant ringere end forventet.

For det tredje kom data for ordreindgangen for varige goder. Efter plus 4,8 % i forrige måned, var forventet et plus på 0,4 % i denne måned. Det blev minus 2,4 % for ordreindgangen for varige forbrugsgoder, hvilket er en indikator for udviklingen i privatforbruget. Ordreindgangen for kapitalgoder, som er en indikator for erhvervslivets investeringer, fald 0,4 % (excl. fly) mod et fald på 1,4 % i forrige måned.

Meget tyder således på, at erhvervslivets faste investeringer fortsat falder. Med afsæt i disse ret negative signaler, hvor det dog er for tidligt at konkludere entydigt, bliver den kommende uge uhyggeligt spændende.

Kommer der mange flere skuffende økonomiske nøgletal, kan det uden tvivl rive aktiemarkederne markant nedad.

Der kommer i denne uge mange vigtige data, bl.a. forbrugertillid fra Conference Board (forventet: 57,0 – mod tidligere 54,1), privatforbrug (forventet 1,1 % mod tidligere 0,2 %), ISM industri (forventet 54,0 mod tidligere 52,9), udvikling i arbejdspladser (forventet minus 180.000 mod tidligere minus 220.000). Vi ser stor sandsynlighed for flere skuffelser.


AktieUgebrevet leverer uafhængige analyser til private investorer.

Følg med når vi køber og sælger i vores to porteføljer – prøv et fire ugers prøveabonnement og få samtidigt aktieskolebogen ‘Tjen en million på aktier’ tilsendt med posten.
Aktieugebrevet

Tags

Anbefalede artikler