Subprimekrisens ground zero

Historien om subprimekrisen begynder og ender med kasinobyen Las Vegas. Den handler om, hvordan overmod og grådighed overvandt fornuften i økonomien, og derfor er det både ironisk og naturligt, at fortællingen udspringer netop her - i verdens absolutte epicenter for gambling og lykkejageri.

INVESTERING

‘Side 1: Subprimekrisens ground zero’

Nevadaørkenens brændende vind fejer gennem gaderne i verdens notorisk mest gæstfrie by og får omkring to millioner indbyggere og en million turister til at holde sig inden døre. I sikkerhed bag ruder og aircondition beskytter de sig imod den stegende middagshede, der lægger forstædernes kvadratiske boligkvarterer øde hen. Det kan være svært at forestille sig, men det er netop her, i hjertet af Las Vegas, at vi leder efter forklaringen på den såkaldte subprimekrise, der ramte boligmarkedet i gamblernes hovedstad hårdere og hurtigere end noget andet sted i Amerika.

 

Det står dog hurtigt klart, at svaret på spørgsmålet om, hvordan det amerikanske boligmarked løb løbsk, findes i både en simpel og en kompliceret version. Den komplicerede inkluderer en uoverskuelig blanding af finansielle aktører, demografiske konjunkturer og ikke mindst en lang række af eksotiske og lettilgængelige låneprodukter, der blev sluppet løs blandt ivrige amerikanske boligkøbere med en blanding af usædvanlig stor generøsitet og meget uheldig timing. Den simple er den klassiske fortælling om den type af euforisk optimisme og håbefuld flokmentalitet, der altid ligger bag finansielle bobler.

 

Det finansielle mareridt
Det er ikke småting, som det amerikanske boligmarked har været udsat for. Ifølge den nationale sammenslutning af ejendomsmæglere i USA er antallet af bolighandler nu under fem millioner om året, og det er mere end to millioner færre end i 2005. Også prisstatistikken taler sit tydelige sprog. Prisen for en bolig i USA er gennemsnitligt faldet med 10 procent set over hele landet fra 2005 til 2008, og ser man på problemområderne i landets vestlige del, er det gennemsnitlige prisfald siden 2005 hele 17 procent for regionen.

 

Men de virkelige problemer er ikke den faldende aktivitet på landets store boligmarkeder. Det er det stadigt stigende antal af misligholdte boliglån, der snart har plaget ikke bare de amerikanske investeringsbanker, men hele den vestlige verdens finanssektor som et mareridt i månedsvis. For tusindvis af boligejere, der har belånt deres hus til grænsen, har selv moderate prisfald betydet tvangsauktioner og personlig konkurs. På landsplan er mere end 0,8 procent af samtlige boliglån i USA nu gået til tvangsauktion. I Las Vegas er tallet mere end fire gange så stort, og antallet af tvangsauktioner er fordoblet mange gange, siden boligmarkedet toppede i 2006.

 

Under halv pris
At tallene ikke lyver, kan Michael Richmond bevidne. Han er ejendomsmægler i hjertet af Las Vegas og kan med egne ord berette om den kolossale op- og nedtur, boligmarkedet har oplevet. “For et par år siden solgte vi nye huse lige så hurtigt, som vi kunne ordne papirarbejdet. I dag bruger vi det meste af vores tid på at sælge tomme ejendomme for bankerne,” siger han.

 

På bordet foran ham ligger en bunke papirer. Det øverste viser en nydelig forstadsbolig med dobbelt garage og to badeværelser. Pris: 375.000 dollars. For blot to år siden solgte Michael Richmond det samme hus, men dengang var prisen 580.000 dollars. Nu er huset på vej på tvangsauktion, og banken har netop fået et bud. Det lyder på 225.000 dollars. “Det ender sikkert med, at de tager imod det,” vurderer han med et skuldertræk.

 

Hans historie er langtfra enestående. Stort set alle ejendomsmæglere i byen fortæller det samme – de, der altså stadig er her. Ejendomsmægleren i bygningen overfor er en af dem, der for længst har lukket og efterladt de tomme kontorlokaler med intet andet end et telefonnummer i ruden: “Lokaler billigt til salg”. Man skal ellers ikke langt tilbage i historien for at finde trygge tider på det amerikanske boligmarked. I årene omkring årtusindskiftet voksede huspriserne de fleste steder med stabile to til tre procent om året, og prisudviklingen fulgte de almindelige velstandsstigninger.

 

Markedet så sundt ud. Netop derfor var det bemærkelsesværdigt, da huspriserne og antallet af ejendomshandler i en række byer begyndte at stige voldsomt sidst i 2002.

 

Investorenes indtog
Keith Kelly har netop rejst sig op efter et møde på det lokale registreringskontor. Mødet har handlet om, hvordan ejendomsregistreringen fra i år skal foregå hurtigt og elektronisk, og Keith Kelley har deltaget som en af de centrale aktører på boligmarkedet i Las Vegas. Keith Kelley er ejendomsmægler i et af byens største selskaber og arbejder samtidig for Countrywide – en af de virksomheder, der har aftaget en stor del af de misligholdte boliglån. Han ligner en mand, der føler sig hjemme i et jakkesæt, og med sin hæse stemme omtaler han boligmarkedets udvikling med tryk på hver eneste stavelse.

 

Ifølge ham var det spekulanterne og de professionelle investorer, der først satte gang i de unaturlige prisstigninger i byen. “Investorerne kom for alvor ind på markedet i 2003, fordi de mente, at det var undervurderet. Her var pæne huse til 120.000 dollars, som kostede 250.000 dollars i det dyrere Californien lige ved siden af. Samtidig konstaterede investorerne, at flere og flere mennesker flyttede til byerne i det vestlige, specielt til Las Vegas,” siger han.

 

Tilbage i 2003 flyttede 7-8.000 mennesker til Las Vegas hver eneste måned for at få arbejde i den rødglødende serviceindustri, og det gjorde Las Vegas til USA’s hurtigst voksende by.

 

Det gjorde markedet gunstigt for investorerne. “Dengang var entreprenørerne vant til at bygge huse på forskud til de forventede tilflyttere, men pludselig oplevede de en endnu større efterspørgsel efter nye huse, og det sendte naturligvis hurtigt priserne i vejret. Eftersom det koster det samme at bygge et hus uanset salgsprisen, gjorde de stigende boligpriser hurtigt nybyggeriet til en rigtig god forretning,” forklarer han.

 

Boligboblens anatomi


Forskellen på udviklingen i løn og boligpriser illustrerer klart den amerikanske boligboble.

‘Side 2: Subprimekrisens ground zero’

Tags

Anbefalede artikler