Største fald for C20-aktierne nogensinde

Finanskrisen udløste mandag massive kursfald i både USA og Europa. I Danmark måtte C20-indekset indkassere det største fald nogensinde, selvom regeringen mandag morgen var klar med en stabiliseringsplan for den finansielle sektor.

INVESTERING

Der var på forhånd lagt top til store fald på det danske aktiemarked mandag efter den skuffende reaktion på vedtagelsen af den finansielle redningsplan i USA fredag aften.

Mandag fortsatte det amerikanske marked kraftigt ned, og det sendte de europæiske marked ud over kanten med enorme fald.

Det toneangivende OMXC20-indeks faldt 11 pct. til 312,59, hvilket er det største daglige fald for indekset nogensinde.

Danske aktier blandt de hårdest ramte

Ved det danske markeds lukketid var der også store fald i de øvrige europæiske markeder. De toneangivende indeks i Tyskland, Frankrig, Rusland, Sverige og Norge var ved det danske markeds lukketid nede med hhv. 6,6 pct., 9,7 pct., 19 pct., 7 pct. og 10 pct.

De danske aktier var blandt de absolut hårdest ramte i hele verden. Kun i Rusland, Østrig og Brasilien gik det være.

Det amerikanske marked var nede med over 5 pct., da det danske marked lukkede.

S&P 500 lå i 1.032 ved det danske markeds lukketid.

Det er et krak

Rådgivningsmagasinet betegner den nuværende situation som et krak på det danske aktiemarked.

“Et såkaldt bear-marked bliver betegnet som et fald på 20 pct. I løbet af den seneste uge er OMXC20 faldet 17 pct. Hvis et indeks kan klare et bear-marked på blot en uge, så har vi ingen problemer med at kalde dette et krak. Vi har solgt alle aktier i modelporteføljen, og det skyldes de tekniske salgssignaler, som vi har peget på den seneste måned,” vurderer rådgivningsmagasinet DK Trends.

Dansk redningsplan

Herhjemme har regeringen søndag indgået en aftale med Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre samt med den finansielle sektor, der skal forsøge at sikre fortsat finansiel stabilitet i Danmark.

Aftalen indebærer, at staten sammen med den finansielle sektor spænder et sikkerhedsnet ud, så alle indskydere og andre simple kreditorer får fuld sikkerhed for deres tilgodehavender i pengeinstitutter i Kongeriget Danmark. Med aftalen sikrer parterne, at der skabes tryghed, således at pengeinstitutterne igen vil låne likviditet til hinanden.

Hjælpepakken kommer til at koste de danske banker mange penge. Bl.a. kommer den til at koste Danske Bank 2,5 mia. kr. om året i 2 år startende fra 6. oktober 2008. Derudover melder Danske Bank om tab på udlån på ca. 1,8 mia. kr. i 3. kvartal, hvilket er 1 mia. kr. mere end vi havde ventet.

Danske Bank-aktien faldt 15 pct. til kurs 112.

Tags

Anbefalede artikler