Store penge i gasland

Perspektiverne for skifergas tegner så lovende for energimarkedet , at det også påvirker danske aktier som Vestas, Novozymes og A.P. Møller. Et besøg i et af USA's største gasfelter i Pennsylvania viser dog, at teknologien byder på rigeligt med faldgruber for investorer.

INVESTERING

Ude på landet i Pennsylvania praler de med, at når dådyrsæsonen går ind, så har de verdens største stående hær. Over 700.000 mennesker ligger således på lur med deres rifler i de bølgende bakker. Omkring landsbyen Dimock, hvor folk i generationer har pløjet jorden imellem landskabets malkekøer og siloer, er de særligt glade for landlivets charme. Men hele samfundet omkring Dimock er på få år blevet grundlæggende forandret af det, der er i jorden: Gas.

»Alle landmændene på de gårde, du kan se i bakkerne her, er millionærer,« siger Jan Vandenhengel, en andengenerationshollænder hvis familie har boet i Dimock i årtier. Jordejerne er blevet millionærer på at leje deres jord ud til olieselskaberne, der borer efter såkaldt shalegas eller bare skifergas på dansk. De nyrige er blevet døbt shaleionaries, for deres marker i Dimock er centrum for USA’s største nutidige guldfeber ...

Resten af artiklen er forbeholdt abonnenter, der kan logge ind herunder. Er du ikke abonnent, så KLIK HER OG FÅ ET SÆRTILBUD på 2 numre af Penge & Privatøkonomi for 99 kroner og få øjeblikkelig adgang til artiklen.

Download hele artiklen her

Tags