Store kursstigninger på vej

Udsigt til bl.a. en pengepolitisk lempelse i USA kan sparke aktiekurserne 10-15 procent op de kommende måneder.

INVESTERING


Efter den amerikanske centralbank fredag meldte ud, at der ikke lige nu kommer en ny pengepolitisk lempelse QE3, faldt aktierne kraftigt tilbage.

Men i løbet af få minutter vendte det hele på en tallerken, og aktierne endte fredagen i et solidt plus.

Meget tyder på, at forklaringen er, at markedet tolker centralbankchef Ben Bernankes udtalelser på den måde, at der faktisk kommer en pengepolitisk lempelse meget snart, måske allerede på næste møde i centralbankens pengepolitiske komité den 20-21. september.

Aktierne steg

Alle signalerne peger i retning af, at der kommer en ny pengepolitisk lempelse – eller at markedet i hvert fald forventer det: aktierne steg, guld steg og US dollar blev svækket.

Havde det ikke været for den finansielle usikkerhed om fremtidens Euro og risikoen for gældsnedskrivning i Grækenlands, Portugals, Spaniens og Italiens statsgæld, ville de makroøkonomiske udsigter med stor sikkerhed være ganske gode.

De underliggende signaler for den globale økonomi peger fortsat i retning af en vækstopbremsning mod nulvækst eller en meget mild recession. Men det skyldes fortsat mest de markedsmæssige signaler, som er blevet banket tilbage af de professionelle investorers nervøsitet over, hvad den sydeuropæiske statsgældskrise kan udvikle sig til.

Grundlæggende har optakten til den ulmende finanskrise 2.0 skabt en nervøsitet og usikkerhed, som fortsat præger de finansielle markeder meget. De finansielle indikatorer viser forsat ekstremt stor nervøsitet, og der er fortsat tale om et korthus, som meget let kan vælte.

Styrketegn

På den anden side er der svage styrketegn for både den amerikanske og kinesiske økonomi.

Vi har tidligere påpeget, at de økonomiske nøgletal i USA faktisk har været lidt bedre end forventet den seneste måneds tid. Den positive undertone kommer frem i Citigroups Economic Surprise Index, som fortsætter med at vise svag fremgang. Blandt andet var data for ordreindgangen efter varige forbrugsgoder og kapitalgoder senest markant bedre end ventet. Ordreindgangen efter varige forbrugsgoder excl. militærudstyr blev hele 4,8 % i juli mod minus 0,9 % i juni.

At der underliggende er styrke hos de amerikanske forbrugere indikeres også af den fortsatte positive udvikling i Comsumer Metrics, som fortsat peger i retning af et forbrugsopsving i USA.

Endelig er det positivt, at huspriserne i USA nu begynder at vise en positiv tendens, og antallet af nyanmeldte arbejdsløse ligger på de ugentlige data fortsat lige omkring 400.000. Den ledende indikator fra Conference Board viser også fortsat fremgang, men det skyldes mest rente- og pengeforhold.

Sydeuropæisk gældskrise dominerer

På den europæiske hjemmebane er det også den sydeuropæiske statsgældskrise, der fortsat dominerer.

Vi ser dog mulighed for, at finansmarkedet vil reagere positivt på, at der på den lidt længere bane er udsigt til en fælles eurobond, som kan udstedes af de enkelte EU-lande, men med en fælles garanti fra hele EU.

Projektet vil antageligt først blive gennemført om nogle år, og efter det tyske valg næste år. En sådan model vil blive koblet sammen med meget strenge mekanismer for de enkelte landes budgetunderskud, og i realiteten være en finanspolitisk union.

Men alene udsigterne til en langsigtet løsning, kan berolige markederne.

Kinas vækst accelererer

For Kina viste de foreløbige PMI flash fra de kinesiske indkøbschefer en sæsonkorrigeret positiv vending efter flere måneders tilbagegang. At den kinesiske vækst måske igen er begyndt at accelerere understøttes af to forhold, nemlig dels at tørlastfragtraterne igen er begyndt at stige solidt afspejlet i Baltic Dry Bulk indeks. Og dels at især fragtrateindeks for de største capesizetørlastskibe er steget kraftigt på det seneste, og det antages, at det skyldes øget kinesisk import af jernmalm til kinesisk industri.

Fragtraterne for Capesize er de seneste måneder næsten fordoblet, og dette indeks er nu brudt over både 20 og 50 dages glidende gennemsnit, i øvrigt for første gang siden oktober sidste år.

Efter markedets positive tolkning af Bernankes tale fredag, ser vi meget stor sandsynlighed for et hurtigt brud op gennem 1200, og derefter videre op. Vi tror på god mulighed for en generel stigning på mindst 10-15 % de kommende måneder.

Se tidligere aktieugebreve


 

Tags

Anbefalede artikler