Solide regnskaber for 3. kvartal

Aktieugebrevet forventer ganske solide regnskaber for 3. kvartal i forhold til tidligere udmeldte forventninger.

INVESTERING

Den næste regnskabssæson står for døren med regnskaber for 3. kvartal 2009: Allerede i sidste halvdel af september kan vi forvente de første op- og nedjusteringer i forhold til ledelsens tidligere udmeldte forventninger for helåret fra de amerikanske selskaber.

Den fortsatte eufori på aktiemarkederne kan efter vores opfattelse langt hen ad vejen tilskrives store forventninger til de næste kvartalsregnskaber.

Virksomhederne har været gennem meget skrappe kapacitets- og omkostningstilpasninger siden sidste efterår, hvor alt overflødigt fedt er skåret væk, måske også lidt mere, samtidig med at afsætningsmulighederne så småt er ved at vende tilbage.

Vi forventer på det grundlag ganske solide regnskaber for 3. kvartal i forhold til tidligere udmeldte forventninger.

Og det har efter vores vurdering været en af de vigtigste drivkræfter bag den seneste måneds fortsatte fremgang på aktiemarkederne.

To scenarier
Vi ser to mulige scenarier herfra: Enten opjusterer mange af de amerikanske selskaber som forventet, og det vil kortvarigt løfte aktierne yderligere. Herefter vil luften sive ud af ballonen, og der vil være lagt op til en større korrektion ned.

Eller også kommer der flere skuffelser eller manglende opjusteringer, og så vil aktierne hurtigt starte nedturen.

Usikkerhed omkring opsvinget
Vi må erkende, at de økonomiske nøgletal fortsat er ganske solide. Men vi finder det fortsat meget usikkert, hvor mange kræfter, der er i det igangværende opsving.

I denne uge kom data for det amerikanske privatforbrug, som var bedre end forventet. Men renses tallene for dels bilsalg og dels energiforbrug, som steg meget på grund af stigende benzinpriser, var det alligevel en meget moderat forbrugsvækst.

Uden de stigende benzinpriser steg privatforbruget stort set forventet med ca. 0,4 %. Det positive var at privatforbruget overhovedet vokser.

De mest anerkendte opgørelser af forbrugertilliden i USA fra Conference Board og Michigan Sentiment viser fortsat fremgang.

Disse målinger foretages én gang om måneden. Vi bemærker, at de ugentlige målinger fra ABC News af forbrugertilliden har vist fald de seneste to uger.

Målingen fra ABC har historisk ofte været hurtigere til at fange en vending i forbrugertilliden end de månedlige målinger. Vi vil holde øje med den ugentlige måling fra ABC igen i denne uge.

Fragtraterne
En anden af vores bekymringer er udviklingen i fragtraterne for tørlast, Baltic Dry Index (BDI), som fortsat er vigende og ca. 40 % under niveauet i juni 2009.

Som vi skrev i seneste udgave af AktieUgebrevet er det ofte ledende for aktiemarkederne, typisk 1-3 måneder forud. Og hvis dette også passer denne gang, kommer der en markant korrektion ned på aktiemarkederne.

Selvom recessionen måske kan afblæses nu, er der under alle omstændigheder brug for en solid korrektion på aktiemarkederne.

Eksempelvis de amerikanske aktier har i sjælden grad været overkøbte, som de er nu. Et mål herfor er blandt andet den aktuelle kurs i forhold til 200 dages glidende gennemsnit, hvor de aktuelle kurser nu er ca. 20 % højere. Dette er kun sket nogle få gange de seneste 30 år.

Særpræget kursmønster i Danmark
På det danske aktiemarked bemærker vi nu et meget særpræget kursmønster: Nogle ganske få udvalgte aktie stiger fortsat, men de fleste andre større aktier ser ud til at sive.

I denne uge var billedet meget tydeligt: der var ganske solide kursstigninger i Danisco, D/S Norden og NKT. Desuden steg en række defensive aktier pænt, blandt andet TrygVesta, Coloplast, Lundbeck, Coloplast og William Demant.

Til gengæld faldt Vestas, Sydbank, Genmab og FLSmidth tilbage – i et ellers positivt marked.

Andre aktier med større kursstigninger i denne uge var Bang & Olufsen, Satair (ligger i Basisporteføljen), IC Companys (analyse i seneste udgave af AktieUgebrevet), ALK-Abelló (analyse i tidligere udgave af AktieUgebrevet og netop købt til Basisporteføljen) og Flügger (ligger i Basisporteføljen).


AktieUgebrevet leverer uafhængige analyser til private investorer.

Følg med når vi køber og sælger i vores to porteføljer – prøv et fire ugers prøveabonnement og få samtidigt aktieskolebogen ‘Tjen en million på aktier’ tilsendt med posten.
Aktieugebrevet

Tags

Anbefalede artikler