Scor en langsigtet aktiegevinst på Trump-sejr

Vinder Hillary Clinton og får flertal i kongressen, er det positivt for aktiekurserne. Hvis Donald Trump løber med sejren og får kongressen med sig, er det skidt på kort sigt, men kan blive fint på længere sigt. Det vurderer kapitalforvaltningshuset Formuepleje.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

Som investor kan du ifølge Formuepleje forvente at vågne op til alt fra positive til kraftigt negative kurssving. Vinder Donald Trump, falder kurserne, mens Clinton-sejr vil medføre stigninger.

Det er dog ikke kun vinderen af præsidentvalget, du skal holde øje med som investor. I USA har kongressen også stor magt, og amerikanerne stemmer i dag også om sammensætningen af kongressen.

Den ypperligste kombination, hvis du har dine aktiekurser kær, er, hvis Hillary Clinton bliver præsident, og hendes parti, Demokraterne, samtidig får flest sæder i både Senatet og i Repræsentanternes Hus.

Den værst tænkelige kombination er – i hvert fald på kort sigt - en sejr på hele pladen til Donald Trump og Republikanerne.

”Trump er lig med risiko," siger aktiestrateg i Formuepleje, Otto Friedrichsen, og ”derfor er downsiden ved en Trump-sejr større end upsiden ved en Clinton-sejr.”

”Markederne forventer, at Clinton vil vinde, og derfor slår kurserne ikke så meget ud, hvis det sker. Skulle Trump vinde, må man forvente en negativ reaktion," siger han.

Det mest sandsynlige scenarie er dog, at hverken Hillary Clinton eller Donald Trump vinder både præsidentembedet og samtidig får flertal i Senatet og i Repræsentanternes Hus.

Sådan skal du reagere, hvis Clinton vinder

Hos Formuepleje vurderer man ikke, at Demokraterne kan få flertal i Repræsentanternes Hus, og derfor er der kun fire mulige scenarier af valgene i USA.

  1. Clinton vinder, og Demokraterne får flertal i Senatet
  2. Clinton vinder, og Republikanerne får flertal i begge kongressens kamre
  3. Trump vinder, og Demokraterne får flertal i Senatet
  4. Trump vinder, og Republikanerne får flertal i begge kongressens kamre

En Clinton-sejr kan føre til positive reaktioner på de finansielle markeder, om end det nok kun vil være moderate, vurderer Otte Friedrichsen.

”Som investor bør du slå koldt vand i blodet. Hvis Clinton vinder, bliver det højst sandsynligt business as usual, siger han.

Sådan skal du reagere, hvis Trump vinder

Hvis du forventer, at Trump vinder præsidentvalget, skal du sælge nu og købe op igen, når kurserne er lave. Hvis du venter, til valget er afgjort, er det for sent at reagere, mener Otto Friedrichsen, som anbefaler dig at tænke langsigtet.

”Aktiemarkederne vil på kort sigt nok overreagere, hvis Trump vinder”, siger Otto Friedrichsen.

"Tænk derfor ikke i et kortsigtet perspektiv, men reager på de eventuelle kursfald. Hvis Trump både bliver præsident og vinder begge kongressens kamre, vil det på sigt alt andet lige skabe nogle økonomiske muligheder, f.eks. i forhold til at gennemføre nogle infrastrukturelle projekter."  

Og på den måde kan en total Trump-sejr altså blive god for dig som privat investor.

Magtfordelingen i USA

USA’s kommende præsident får først for alvor magt, hvis præsidentens parti har et stort flertal i ét og helst begge kamre i kongressen.

De fleste love skal nemlig godkendes i både Senatet og i Repræsentanternes Hus, og derfor kan oppositionspartiet med et marginalt flertal i et af kamrene blokere for nye love.

Dette parlamentariske setup har været en hæmsko for Barack Obama, da Republikanerne de seneste to år har haft flertal i begge kamre.

I dag, hvor præsidenten vælges, er en tredjedel af Senatets 100 pladser og alle 435 pladser i Repræsentanternes Hus på valg.

Det forventes, at Demokraterne får flertal i Senatet, mens Republikanerne fortsat vil have flertal i det andet kammer.

Sker det, vil den politiske situation i USA potentielt være fastlåst, fordi kamrene kan blokere for præsidentens råderum.

 

 

 

Tags

Anbefalede artikler