Sådan tabte vi aktiespillet

Børsens aktiespil er ved at være slut, og det gik ikke godt for penge.dk's portefølje. I urolige og krak-lignede tider var strategien forkert - så den ændres næste gang.

INVESTERING

Børsens aktiespil blev indledt i slutningen af september, og Penge.dk lagde hårdt ud med solide investeringer i DSV, Danske Bank og en satsning på Atlantic Petroleum. Siden har det kun gået ned ad bakken. Vi forsøgte os med en spekulation i mindre bankaktier, men i takt med at kurserne raslede ned i oktober og november forsvandt værdierne i porteføljen

Vestas var bedst
Vi har hele tiden holdt fast i DSV og Atlantic Petroleum. Det har givet et samlet tab på knap 50.000 kroner. Siden forsøgte vi os med en kortsigtet handel i Genmab, men den gav ikke rigtig noget.

Bedst var køb i Vestas, der gav en gevinst på over 17.000 kroner på knap 2 måneder. Vi tjente også et par tusinde kroner på en kort spekulation i Danske Bank op til bankpakke II i januar. Det gamle børs-ordsprog om, at man skal sælge på rygter og købe på fakta, holdt vand.

For mange penge i spil
Set i bakspejlet har vores største fejl været, at vi investerede alt for mange af pengene fra start og holdt fast.

Oktober og november var rædselsmåneder, hvor aktiemarkedet visse dage faldt 10 procent og andre dage steg 10 procent. Kunne vi have fanget bare et par af disse bølger rigtigt, var det gået meget bedre.

Ikke aktiv
For at vinde et aktiespil – eller bare gøre det godt – så kræver det, at man bruger flere timer hver dag. Det har vi ikke.

Strategien har været køb af sunde perspektivrige aktier og lidt penge i baghånden til kortere spekulationskøb. Det virker i normale tider fornuftigt, men i så urolige og krak-lignede tider som perioden fra slutningen af september til begyndelsen af februar, duer det ikke, kan vi konstatere.

Kun danske aktier
Kritikere kan fremføre, at vi kunne have købt optioner, udenlandske aktier, råvarer med mere. Men det har vi bevidst fravalgt.

Dermed vidste vi også, at vi ikke havde en chance for at vinde. Vi har holdt os til danske aktier, vi har ikke været over porteføljen flere timer hver dag, og vi tabte alt for meget på de oprindelige investeringer.

Korte spekulationer
Aktiespil er ikke virkelighed – heldigvis. Men læren af et aktiespil er nyttig. Vi har lært, at aktiespil alene handler om at tage nogle punktvise velovervejede korte spekulationer med klare stop loss/profit, der kan begrænse tab og fastlåse gevinster. Det gør vi næste gang – bare kom an.

Tags

Anbefalede artikler