Sådan slår du markedet

De lette stigningers tid er ovre. Nu skal du til at slå markedet for at få mere end det statistiske gennemsnitsafkast på 6-8 procent.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

Før finanskrisen lærte vi alle at sige BRIK. Milliarder af mennesker på vej ind i middelklassen, verdens højeste vækstrater og en udstrakt hånd til kapitalismen fra de tidligere kommunister og socialister. Brasilien, Rusland, Indien og Kina var de hotte nye aktiemarkeder, og argumenterne var ligeså lette at forstå, som graferne var entydige i deres retning.

Det er imidlertid slet ikke gået, som optimister og langt de fleste eksperter forventede. De seneste fem år er det amerikanske S&P 500-indeks steget med 118 pct., mens den største europæiske økonomi, den tyske, har hentet en stigning i Dax-indekset på 131 pct.. De fire spåede vækstkanoner, BRIK-landene, er tilsammen i perioden steget 7 pct. - endda i lokal inflationsramt valuta.

Virksomhederne på vækstmarkederne handles gennemsnitligt til cirka 11 gange sidste års indtjening. I Europa og USA er prisen pr. overskudskrone 15-16 kroner - altså næsten 50 procent højere.I Rusland er den endda kommet helt ned tæt på 5 kroner. Hvad er det, som har ændret sig for BRIK-landene?

I virkeligheden ingenting, mener investeringsøkonom Per Hansen, og det er grunden til, at han mener, at overvægt af aktier fra vækstlandene er vejen til at slå markedet de kommende år.

"De kæmper med inflationen, der er behov for reformer, og risikoen er større. Det kan ikke komme bag på nogen, det var nøjagtigt det samme i 2006 og 2007," siger han.

Per Hansen mener, at vækstlandene i øjeblikket befinder sig midt i den perfekte storm, som vi i Vesten oplevede med finanskrisen i 2008. En kombination af negative faktorer som rammer samtidig og får pessimismen til at dominere. Det betyder, at aktierne er oversolgte.

"Jeg tror, vi befinder os midt i stormen nu. Min vurdering er, at vækstmarkederne er faldet for meget, og at vi i løbet af to til tre år vil se dem klare sig særdeles fremragende," siger Per Hansen.

It-giganter
Virksomhederne har siden finanskrisen været i stand til at hæve deres overskud ganske markant, selv om omsætningen har ligget stille. Krisens gode: Effektivisering. Indtjeningsmarginerne er nu på et så højt niveau, at verdens eksperter er enige om, at nu er der snart ikke meget mere at hente.

"Vi kommer til at se et interesseskifte fra bund- til toplinje. Investorerne vil i højere grad fokusere på omsætningsvækst, hvor indtjeningen har været mere interessant de seneste år," siger aktiestrateg Otto Friederichsen fra Formuepleje.

De børsnoterede amerikanske virksomheder havde ved seneste regnskabsaflæggelse gennemsnitligt haft en omsætnings-fremgang på et procent sammenlignet med året før. Overskuddet var til gengæld hævet med fem procent.

Omsætningsvæksten skal sættes i gang af forbrugerne som første led i en kædereaktion. Og det er forbedringer i forbrugernes økonomier, som skaber forventning om, at privatforbruget snart forlader det lave niveau, som det har ligget på siden finanskrisen.

Når forbrugerne køber mere, ansættes der flere, så der igen kan forbruges yderligere. Hvilket gør, at virksomhederne vil investere mere i maskiner, faciliteter og også it-udstyr.

"Vi tror på, at it-aktier bliver et af de områder, som vil slå markedet de kommende år. Det er klart, at et øget forbrug i første omgang gavner de virksomheder, som sælger direkte til forbrugerne, men som afledt effekt står it-virksomhederne også godt. Et af de steder, som mange virksomheder har sparet for at hæve indtjeningen, har netop været deres it-systemer. Når der kommer omsætningsvækst, forventer vi, at der vil ske investeringer, som man ellers har udskudt," siger Otto Friederichsen, aktiestrateg hos Formuepleje.

Det kan komme it-giganter som Microsoft, Oracle og Cisco til gode. Virksomheder, som alle lever af en blanding af software, hardware, rådgivning og individuelle løsninger. Og desuden virksomheder som er ramt af pessimisme, og alle handles til billigere nøgletal end aktiemarkedet generelt.

Slut med nemme stigninger
Markederne befinder sig ifølge eksperterne i et spændende øjeblik. Den forskellige udvikling imellem vækstmarkederne, og de vestlige lande har stået på i en årrække nu. Det vil derfor snart vise sig, om vækstlandene er blevet straffet urimeligt, og handles billigere end de bør, eller om de reelt har tabt momentum og ikke står over for den udvikling, investorer havde håbet for år tilbage.

På de vestlige markeder vil centralbankerne drosle ned på førstehjælpen. Det betyder stigende renter, og gør obligationer til et reelt alternativ til aktieinvestering i jagten på et hæderligt afkast.

Tiden med stigende aktiekurser genereret af de - tilsyneladende - for store fald tilbage i 2008 og de manglende investerings-alternativer er ovre. Yderligere fremgang skal for alvor drives af virksomhederne selv. Og da kick-starteren til omsætningen ligger i lommen på forbrugerne, hviler alles øjne nu her.

Prisen for aktier vurderet på nøgletal ligger lig det gennemsnitlige historiske niveau. Risiko-præmien ved at investere i aktier, som er det teoretiske merafkast ved aktier sammenlignet med 10-årige statsobligationer, ligger ligeledes på et normalt niveau med seks procentpoint.

Der lader altså til at være en god balance på markederne i øjeblikket - afkastet de kommende år kommer derfor til at afhænge af den real-økonomiske udvikling. Plus din evne til at slå markedet.

Artiklen har været bragt i Penge & Privatøkonomi, april 2014.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display