Sådan påvirker valget aktierne

Det amerikanske præsidentvalg har stor betydning for aktiemarkederne. Historisk har aktierne på kort sig klaret sig bedst, hvis republikanerne har vundet, men på længere sigt er aktierne steget mest i de perioder, hvor en demokratisk præsident har siddet i Det Hvide Hus.

INVESTERING

‘Side 1: Sådan påvirker valget aktierne’

Når amerikanerne render til valgstederne den 4. november, afgør de ikke alene, hvem der skal have overdraget nøglen til Det Hvide Hus i slutningen af januar.

Med deres stemme kan amerikanerne også få en afgørende indflydelse på, hvordan aktiemarkedet i USA og i resten af verden kommer til at udvikle sig i de kommende måneder.

“Der er ingen tvivl om, at præsidentvalget vil få betydning for aktiemarkederne. Det hænger selvfølgelig sammen med den politik, som den nye præsident må forventes at føre.

Det er ikke nogen hemmelighed, at republikanerne har en mere erhvervsvenlig tilgang, hvor lavere skatter og mindre regulering af virksomhederne indgår. Det er noget, som markedet godt kan lide," siger René Kauland, der er porteføljemanager og USA-ekspert i Finansbanken.

“Omvendt forholder det sig med demokraterne. De er kendt for en større skattebelastning og for en mere striks regulering af virksomhederne. Og det er altså ikke noget, der falder i god jord på aktiemarkedet,” pointerer han.

Torsten Sløk, der som direktør i Deutsche Bank i New York har sin daglige gang på Wall Street, tilføjer, at John McCains popularitet hos investorerne også kan hænge sammen med, at han har lagt op til knap så markante ændringer som hans konkurrent.

“Barack Obama vil formentlig ændre tingene i større udstrækning. Og alene frygten for, hvad der kan ske, er noget, som gør investorerne usikre og kan sende aktiekurserne ned,” siger han.

Republikanerne er bedst for aktierne på kort sigt
Historisk er der heller ingen tvivl om, at aktierne på kort sigt har klaret sig bedst, hvis valget er faldet ud til republikanernes fordel. I perioden fra 1900 til 2000 er aktierne steget dagen efter valget 10 ud af de 13 gange, hvor der er blevet valgt en republikansk præsident.

Det samme gør sig kun gældende 4 ud af de 12 gange, det er blevet til en demokratisk sejr. Også hvis man kigger på aktiernes udvikling i perioden fra valget – der altid afholdes den første tirsdag efter den første mandag i november – og frem til nytår, er det efter en republikansk valgsejr, at aktierne har klaret sig bedst.

I gennemsnit er Dow Jones-indekset, der opgør udviklingen i de største amerikanske aktier, steget med 4,2 procent, når der er blevet valgt en republikansk præsident. Til sammenligning er indekset faldet med 0,9 procent, når en demokrat er blevet valgt til præsident.

Imidlertid tegner der sig et noget anderledes billede, hvis man vælger at kigge på udviklingen i de amerikanske aktier på lidt længere sigt, viser en opgørelse foretaget af den amerikanske finanstjeneste CNBC.

I gennemsnit er Dow Jones-indekset steget med 6 procent i det første år af de demokratiske præsidenters tid i Det Hvide Hus, mens aktierne kun er røget op med 3,9 procent, når det er en republikaner, der har fået overdraget styrepinden.

Kigger man på udviklingen over de seneste 15 år, falder sammenligningen også klart ud til demokraternes fordel. I det første år af Bill Clintons første og anden præsidentperiode steg aktierne med henholdsvis 14 og 23 procent.

Omvendt er det gået under George W. Bush, hvor aktierne er faldet med henholdsvis 7 og 1 procent i det første år efter valget. Man skal dog ikke lægge for meget i, hvordan aktierne opfører sig på lidt længere sigt.

Dertil er der for mange andre faktorer end præsidenten, der påvirker markedet. "Det er vigtigt også at se på, hvad der foregår uden for præsidentvalget.

Netop nu er der så alvorlige problemer på de finansielle markeder, at præsidentvalget er blevet skubbet lidt i baggrunden. Det er stadig centralt, men det har fået en placering på bagsædet af bilen," siger Torsten Sløk.

‘Side 2: Sådan påvirker valget aktierne’

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display