Sådan overlever du finanskrisen

Finanskrisen raser - med udsigt til arbejdsløshed, lavere pension og faldende huspriser. Tænker man sig ikke om, kan man let blive fanget i bankernes blændende tilbud og mediernes skræmmende rygter.

INVESTERING

I perioder med økonomisk og finansiel uro gælder det om at skabe stabilitet og forudsigelighed i ens privatøkonomi. Chefredaktør på Penge & Privatøkonomi, Søren Verup, giver her en række gode råd til, hvordan du kommer bedst muligt igennem den finansielle turbulens.

1. Bliv attraktiv på jobmarkedet. Finanskrisen vil højst sandsynligt medføre arbejdsløshed, og derfor er det vigtigt, at du yder en stor indsats på din arbejdsplads, springer på de vigtige projekter og tager efteruddannelse, når chancen byder sig. Det handler om at gøre dig selv så uundværlig som muligt.

2. Hold dine forsikringer ajour. Sørg for at være medlem af en A-kasse og tjek dine ulykkes-, sundheds- og livsforsikringer for at være bedst muligt dækket i tilfælde af uforudsete hændelser. Brug et par timer på at se dem alle igennem og finde ud af, om du kan få billigere forsikringer andetsteds.

3. Pas på lån. Optag kun nye lån, hvis det er højst nødvendigt, og hold dig fra forbrugslån. Alle banker sejler i uvejr for tiden, så det kan være svært at låne penge til en rimelig rente. Du bør overveje at samle dine lån og kreditkortgæld i et stort lån, så du forbedre din likviditet og eventuelt sparer penge på renteudgifterne.

Overvej at konvertere dine fastforrentede lån på 4 og 5 procent op til 7 procent med formodningen om, at renten falder over de næste par år. Det er dog spekulativt, men en overvejelse værd – især hvis du regner med at sælge din ejerbolig inden for maksimalt fem år.

4. Træk stikket hjem. Gælder både de stigende og faldende aktier. Du vil højst sandsynligt tabe penge på det, men du kan omvendt risikere at miste endnu mere, hvis du bare holder vejret. Hvis du er risikovillig og tør satse dine penge, bør du tage den med ro. Køb aktier i C20-indkest, spred købene, og spred dem over tid. Ellers fokuser på defensive aktier, og hold dig fra finans- og industriaktier.

5. Grib den store pensel. I øjeblikket er der mange sælgere, men knap så mange købere, og huspriserne daler støt. Står du med håret i postkassen og nøgler til to huse, så se at få gjort din bolig salgbar. Ryd op, sæt i stand, og skaf en ordentlig ejendomsmægler.

Sælg eventuelt for billigt, og se tabet som en kedelig nødvendighed. Du kan også undersøge muligheden for at leje det ene hus ud. Omvendt blæser tidens vinde gunstigt for dem, der skal ud at købe hus.

6. Husfred for pungens skyld. Stabilitet er en dyd i krisetider, og du gør klogt i at undgå store forandringer i dit arbejdsliv såvel som i dit privatliv. Er du så uheldig at blive skilt, kan Fanden være sluppet løs. Du kan stå med et usælgeligt hus, banklån, der skal omlægges, og ender måske som jobsøgende uden den store kreditværdighed. Tosomhed sælger nu engang bedst i banken.

Tags

Anbefalede artikler