Sådan læser du et aktieindeks

De fleste aktier er omfattet af et indeks. Et indeks er en måde at gruppere aktier på.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

Et indeks er en gruppering af aktier, der enten kan være betinget af aktiernes markedsværdi, som det er tilfældet med det toneangivende OMXC20-index, eller af deres branchetilhørsforhold, som det eksempelvis er tilfældet med det amerikanske Nasdaq-indeks, der hovedsageligt består af IT-aktier.

Et indeks tager temperaturen på markedet ved at give et samlet afkast på samtlige aktier i indekset. Det giver et fingerpeg om, hvordan det går eksempelvis dansk økonomi, og om det er det rigtige tidspunkt at investere i eksempelvis IT-aktier. Udviklingen i de største indeks kan have betydning for afkastet på den enkelte aktie, da det kan være med til at sætte den generelle stemning på markedet.

OMXC
Fondsbørsens totalindeks, der omfatter samtlige af Fondsbørsens næsten 200 aktier. Hed tidligere KAX. OMXC har basisværdien 100 pr. 31. december 1995.

OMXC20
OMX Copenhagen 20. Københavns Fondsbørs toneangivende aktieindeks hedder OMXC20. Det hed tidligere KFX-indekset og består af de 20 mest omsatte aktier på børsen. Der er med andre ord tale om 20 af de største danske virksomheder med giganter som A.P. Møller-Mærsk, Carlsberg og TDC i spidsen. Indekset bliver revideret hvert halve år, så enkelte aktier risikerer at glide ud af indekset, hvis andre i mellemtiden har opnået en større omsætning. Indekset blev skabt 3. juli 1989 med basisværdi 100.

OMXCB-indekset
OMX Copenhagen Benchmark. Free float-indeks på Københavns Fondsbørs startet 31. december 1995 med basisværdi 100. Free float vil sige, at det kun er aktier, der reelt er til rådighed for investorerne, som indgår i de enkelte selskabers markedsværdi. Aktieposter over fem procent, der ejes af fonde, staten og selskabets ejere indgår ikke. Indekset består af 60-80 selskaber.

MidCap+ og SmallCap+
Indeks for henholdsvis mellemstore og små virksomheder. Begge indeks blev introduceret 1. april 2003 med basisværdi 1000.

KFmX
Alle aktier – undtagen dem, der indgår i OMXC20-indekset. KFmX startede 7. januar 2000 med basisværdi 1000.

Brancheindeks
Ud over de mere generelle indeks findes der også indeks, som tager temperaturen på enkelte brancher. Således findes der på Københavns Fondsbørs indeks for energi, materialer, industri, forbrugsgoder, konsumentvarer, sundhedspleje, finans, IT, telekommunikation og forsyning.

Udenlandske indeks
Der findes naturligvis aktieindeks på alle børser i hele verden. Nogle er mere kendte end andre. Herhjemme hører vi mest om de store amerikanske indeks: Dow Jones over de 30 største industrivirksomheder noteret på børsen i New York og S&P 500 over de 500 største amerikanske virksomheder.

I Storbritannien samler interessen sig om FTSE 100, der er et indeks over de 100 største aktier på børsen i London. I Tyskland hedder det førende indeks DAX, som er et indeks over de 30 største virksomheder på børsen i Frankfurt. På børsen i Stockholm hedder det det førende indeks OMXS30.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display