Sådan klarer du krisen

Når der er orkan på de finansielle markeder, og du frygter for, at din privatøkonomi vil tage vand ind, så bør stabilitet og forudsigelighed være i højsædet.

INVESTERING

‘Side 1: Sådan klarer du krisen’

Vi har samlet en buket af 15 gode råd, der kan føre dig trygt gennem krisen. Brug det som en tjekliste, så du kan komme rigere ud af krisen.

 

1. FÅ STYRSKATTEN

 

Gå forskudsskatten efter i sømmene og se, om der kan vrides flere penge ud via en lavere trækprocent og et højere månedligt fradrag. Og det er ikke for sent, selv om der er taget hul på skatteåret.

 

Det skal du gøre:
Tag fat i din forskudsopgørelse for i år. Den finder du i din elektroniske skattemappe på www.skat.dk, hvor du logger på med din digitale signatur. Find de indkomster og fradrag, som Skat forventer, at du har i år, og juster tallene, så de også passer med virkeligheden.

 

Når du indtaster din indkomst, skal du huske at medregne feriepenge og eventuelle bonusser. Når du regner på renteudgifterne, skal du tage højde for, at renten er steget, og selv om ydelsen på banklånet måske er den samme, så kan renteudgifterne typisk være højere.

 

Tjek også befordringsfradraget, regn med 220 arbejdsdage, og tjek afstanden via www.krak.dk.

 

Kontroller også bidrag til a-kasse, fagforening og efterløn.

 

Se også nøjere på de forventede indskud på privattegnede kapital- og rateopsparinger, og juster tallene. Du kan taste dem direkte ind på Skats hjemmeside og med det samme se, hvor meget din trækprocent og dine fradrag ændrer sig. Mere skal du ikke gøre, da din arbejdsgiver hver måned får de opdaterede tal elektronisk fra Skat.

 

2. PENSIONTILPAS DINE INDBETALINGER
Årlige indbetalinger til en pensionsordning er en vigtig, langsigtet investering, hvis man prioriterer en tryg alderdom højt. Men er økonomien blevet for stram, så kan det være en mulighed midlertidigt at skrue ned for opsparingen – det kan være for surt at suge på lappen nu for at kunne have en pensionstid i overflod.

 

 

Det skal du gøre:
De fleste har to hovedtyper af pensionsopsparing:
Tvungen pensionsopsparing via arbejdsgiveren enten i form af en firma- eller overenskomstaftale.

 

Her er der aftalt en fast procent, som der ikke kan skrues ned for. Nogle kan dog have ordninger, hvor der kan indbetales mere end minimum – er det tilfældet, kan du skrue procenten ned til minimum.

 

Den anden pensionstype er private ordninger, hvor du er mere frit stillet over for indbetalinger.

 

Her bestemmer du selv, hvor meget du vil indbetale. Har du forskudsregistreret indbetalinger til pension og dropper det, skal du huske at justere forskudsskatten, så du ikke ender med en grim restskat til næste år.

 

3. TRIM AFKASTETDIN PENSIONSORDNING
I disse usikre tider med store udsving på finansmarkederne er det vigtigt at holde fast i den investeringsstrategi, du har lagt – hvis den vel at mærke er den rigtige.

 

Hovedreglen er, at hvis du har mere end 10 år til pensionering, så bør du have op til 100 procent af formuen placeret i aktier. Når der er mindre end 10 år til pension, kan du vælge langsomt at reducere din aktieandel år for år.

 

Har du en ordning i et pensionsselskab, der indeholder en ydelsesgaranti, og du har mere end 10 år til pensionering, har du mulighed for at foretage et skift, så du de næste år sparer op på en markedsrente-ordning – hvis du vel at mærke forventer, at de finansielle markeder retter sig.

 

Har du mindre end 10 år til pension, eller er du en mere forsigtig type, bør du holde fast i din garanterede ordning.

 

Det skal du gøre:
Få et overblik over, hvordan afkastet bestemmes på de pensionsordninger, du har. Afhængigt af antallet af år til pensionering bør du justere sammensætningen, så du opnår den sikkerhed for en tryg alderdom, som du ønsker.

 

Det er komplicerede forhold, aftal eventuelt et møde med en pensionsrådgiver, så du kan få lige præcis den ordning, der er optimal for dig.

 

Fra Penge & Privatøkonomi nr. 2, 2009

‘Side 2: Sådan klarer du krisen’

Tags

Anbefalede artikler