Sådan beregner du beta

Aktiemarkedet er risikofyldt for tiden. Kurserne kører op og ned. Tjek risikoen i din portefølje ved at beregne aktiernes samlede beta-værdi og klargør den mod eventuelle stød.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

Fra nytår og indtil sidste dag i marts i 2015 var beta på Rockwool-aktien, beregnet på lukkekurser og i forhold til C20-indekset på fondsbørsen i København, helt præcist 0,497. Det har Danske Bank beregnet for Penge & Privatøkonomi.

Tre måneder er en alt for kort periode at beregne beta på, hvis det skal være seriøst. Du skal gerne op på mindst en treårig periode.

Så vi bringer kun tallet for Rockwool-aktiens vinterhumør af en rent praktisk grund: Med det kan du tjekke, om du rammer rigtigt, hvis du selv sætter formlerne op i et regneark.

Tager tid første gang
Det er ikke svært at beregne beta. Men der er mange tal at jonglere med, så det kan godt tage lidt tid første gang.

Du skal til en begyndelse finde to talsæt: Kursudviklingen for den aktie du vil undersøge, og tal for et indeks du vil sammenligne med - det kan for eksempel være totalindekset eller C20-indekset.

Når det handler om danske aktier, kan du finde alle relevante talserier på fondsbørsens hjemmeside. Den er ikke helt nemt at finde rundt i, så når du har fundet tallene, har du faktisk lavet det meste af arbejdet.

Du sætter de to talrækker ved siden af hinanden, og så laver du to ny kolonner, hvor du beregner den daglige, relative udvikling i såvel aktiekurs som indeks.

Fra den 30. til den 31. marts 2014 faldt kursen på Rockwool-aktien for eksempel fra 816,5 til 812. Du dividerer det sidste tal med det første og trækker 1 fra, så den relative udvikling den 31. marts var -0,00551. Bemærk, at det ikke skal sættes om i procent.

Tid til kovarians
Herefter beregner du kovariansen på de to kolonner, der fremkommer. I Excel hedder formlen slet og ret kovarians, og i parentesen markerer du området henover de to talrækker. Vi kalder resultatet af denne beregning x.

Dernæst beregner du variansen på udviklingen i indekset - her hedder formlen varians, og i parentesen marker du den kolonne, hvor du har beregnet den relative udvikling i indekset. Resultatet af denne beregning kalder vi y.

Og bingo: x divideret med y er den beta-værdi, du søger.

 

 

Tags

Anbefalede artikler