Sådan anslår du selskabets værdi

Er du i tvivl om, hvad en virksomhed er værd, kan du bruge den såkaldte multipel-metode til at få et overslag. Brug den for eksempel til at vurdere unoterede aktier eller en kommende børsintroduktion.

INVESTERING

I bund og grund afhænger prisen for en given virksomhed af, hvor mange penge den er i stand til at hente hjem til sin nye køber. Med andre ord er en køber interesseret i virksomhedens driftsoverskud og hvor hurtigt, investeringen tjener sig hjem. På den led er der ikke den store forskel på en investering i et solcelleanlæg eller en pumpe-fabrik. En privat boligejer vil sikkert finde det attraktivt, hvis prisen på solcelleanlægget er hentet hjem efter fem år, mens storinvestoren i en pumpefabrik måske accepterer en tilbagebetalingstid på syv år.

I begge tilfælde er omdrejningspunktet tilbagebetalingstiden, som bliver betegnet som en multipel. Ordet multipel stammer fra multiplikation. I al sin enkelhed betyder det, at hvis du er villig til at betale syv gange driftsoverskuddet før af- og nedskrivninger (EBITDA) for en virksomhed, køber du virksomheden til en multipel på syv ...

Resten af artiklen er forbeholdt abonnenter, der kan logge ind herunder. Er du ikke abonnent, så KLIK HER OG FÅ ET SÆRTILBUD på 2 numre af Penge & Privatøkonomi for 99 kroner og få øjeblikkelig adgang til artiklen.

Download hele artiklen her

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display