S&P 500 tæt på afgørende pejlemærke

Hele 72 procent af de amerikanske selskaber, der har afleveret regnskab, har overgået analytikernes forventninger, konstaterer Aktieugebrevet.

INVESTERING

Aktiemarkederne har den seneste uge været overraskende stærke. Det toneangivende amerikanske S&P 500 indeks er nu ved at ramme vores best case-mål omkring 1150 efter fredagens lukkekurs i 1135.

Vi bemærker, at de seneste ugers stigninger op mod toppunktet tilbage i januar 2010 omkring 1150 er sket under relativ moderat omsætning, hvorved der ikke synes at være meget stor og dedikeret købslyst.

Vi forventer ikke et brud op gennem dette pejlemærke.

Vi ser nemlig ikke nogen nævneværdig bedring i de økonomiske nøgletal.

Men hvor resultatet af de amerikanske selskabers regnskaber for 4. kvartal nu kan gøres op, er vi overrasket over styrken. Hele 72 procent af de selskaber, der har afleveret regnskab, har overgået analytikernes forventninger.

Igen er det hovedsageligt på grund af omkostningseffektiviseringer, og selve salget ligger 6 procent højere end det katastrofale 4. kvartal 2008.

Aktiebarometeret steg i sidste uge hele 1,4 point – fra minus 0,8 til plus 0,6 – i det samlede udfaldsrum mellem minus to og plus to.

Blandt andet er der sket et markant skift i Sektorrotationen over mod cykliske aktier.

Den seneste fremgangsperiode har især været drevet af vækstaktier som cykliske forbrugsaktier, industri og materialer. Til gengæld har health care og stabile forbrugsaktier underperformet.

Aktietendensen er også vendt rundt på den korte bane, og på dagsbasis er MACD nu i en meget klar stigende trend. Mens denne indikator på ugebasis fortsat er i en nedtrend.

Endelig er nervøsitetsindikatoren VIX nu faldet helt til ro, og dermed er der aktuelt tegn på, at den stigende nervøsitet i starten af februar nu er pist væk.

Økonomisk Ugebrevs KonjunkturBarometer fortsætter tilbagefaldet efter toppunktet blev nået i starten af det nye år. Med faldet på 0,3 point i denne opdatering af de otte signaler i barometeret, er den samlede score faldet tilbage til det niveau, som sidst blev nået i august 2009. Den samlede score er nu 1,0 – i det samlede udfaldsrum på mellem minus to og plus to.

Tendensen i denne opdatering er ellers meget uensartet: To signaler får et ekstra pluspoint, mens tre signaler får minuspoint.

Særligt bemærkelsesværdigt er det, at aktiemarkedet fortsætter fremgangen efter en større nedtur i starten af februar.

Også priserne på råvarer til industrielt input har genvundet meget af det tabte i slutningen af januar og starten af februar. Men altså ikke det hele.

Der kan således meget vel være tale om positive prisændringer, som i høj grad er drevet af stemning og spekulation.

Tydelige signaler om stemningsskift

På flere af de mere strengt økonomisk baserede signaler er der tydeligere signaler på et stemningsskifte.

Særligt skal det bemærkes, at Conference Boards månedlige måling af den amerikanske forbrugertillid tog et gevaldigt dyk ved den seneste opdatering. Den negative stemning hos forbrugerne bekræftes af de seneste ugentlige målinger fra ABC News, som ligger på årets laveste.

Andre negative signaler er målingen af erhvervstilliden hos de tyske erhvervsvirksomheders indkøbschefer, hvor IFO-instituttet hver måned spørger om status og udsigter hos en gruppe større erhvervsvirksomheder.

Ved den seneste opdatering holdt indikatoren for forventninger til fremtiden sig stort set uændret, mens opfattelsen af den aktuelle situation for første gang i lang tid faldt tilbage.

Endelig er der hos de amerikanske indkøbschefer tegn på en stabilisering eller en opbremsning i fremgangen.

Indikatoren for ordreindgang hos de amerikanske indkøbschefer under ISM viser fortsat vækst, men vækstfremgangen er klart aftagende.

Økonomisk opbremsning

En række andre økonomiske nøgletal bekræfter, at der er ved at ske en økonomisk opbremsning.

Blandt andet fortsætter den amerikanske arbejdsløshed med at stige. Nye data for arbejdsløsheden fredag eftermiddag viste, at det bredeste mål for arbejdsløshed (U6- som indbefatter deltidsansatte på tvungen deltid) steg fra 16,5 procent til 16,8 procent – efter et fald fra december 2009 til januar 2010. Den faktuelle månedlige opgørelse over beskæftigelsen viser minus 36.000 arbejdspladser, hvilket var bedre end ventet.

Bag tallene ligger + 48.000 indenfor midlertidig hjælp, og fortsat færre arbejdspladser indenfor detailhandel.

Samtidig blev der kun skabt 1000 arbejdspladser i fremstillingsindustrien, hvilket var ringere end i januar med +20.000.

På det amerikanske boligmarked er der både indikationer på nye prisfald og færre solgte nye og eksisterende boliger. Endelig skuffede både salg af nye og eksisterende ejerboliger.

Tags

Anbefalede artikler