Risiko for nye kurssmæk til Novozymes

En af de mest ombejlede aktier i det danske C20-indeks får med grovfilen på dagens aktiemarked. Mere af samme slags kan være på vej.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

Enzymgiganten Novozymes rasler ned på aktiemarkedet. Det er et skuffende regnskab, der sender den ellers så populære aktie ned med hele 13 pct. alene i dag.

Men der er fare for yderligere kursfald, vurderer investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

Det er hvis olieprisen vedvarende holder sig på et lavt niveau, eller måske endda falder yderligere, at Novozymes risikerer nye kursfald.

”Får vi en længere periode med nye prisfald på olie, så skal PE-værdien på Novozymes helt nede omkring 20, hvilket vil svare til en kurs mellen 200 og 210,” siger Per Hansen.

Det vil svare til en yderligere nedtur på over 20 pct. fra det aktuelle niveau lige omkring kurs 260.

Per Hansen kalder dog dagens kursfald på 13 pct. for ”meget markant.”

”Men det er desværre, ikke én eneste centimeter for stort. Prisfastsættelsen på Nonzymes er nemlig meget høj, og det kræver høje vækstrater,” siger Per Hansen.

På salgssiden er det bioenergi og vaskemidler, der skuffer hos Novozymes. Men også de nedjusterede vækstambitioner, som nu lyder på 6 til 7 pct. fra 2017 til 2020, mod tidligere 8 til 10 pct., vejer tungt i vurderingen af regnskabet.

Et aktietilbagekøbsprogram på 2 mia. kroner og et annonceret udbytte på 3,5 kroner per aktie, er ikke nok til at kompensere for de dårlige nyheder. Når væksten i salget tager af, selv om reduktionen synes mindre, kan selv en mindre afvigelse have store betydning.

Det er ikke kun langsigtede investorer som så bliver nervøse. Det er i høj grad også mere kortsigtede investorer, som sælger stort ud og trykker aktiekursen, måske alene af frygt for yderligere kursfald på kort sigt.

”Udviklingen i Novozymes viser med al tydelighed, at selv de selskaber, som år efter år har leveret fremragende regnskaber, ikke er immune overfor skuffelser. Risikoen i Novozymes og andre aktieklenodier er ikke alene knyttet til den globale økonomi, men i høj grad også til den høje prisfastsættelse,” lyder det fra Per Hansen.

Administrerende direktør for Novozymes Peder Holk Nielsen siger i forbindelse med regnskabet, at de har fokus på at få væksten op så hurtigt som muligt, samtidig med de holder et vågent øje med omkostningerne.

"Vi forventer fortsat høj rentabilitet, hvilket vil muliggøre en knap tocifret vækst i årets resultat,« siger Peder Holk Nielsen.

 

Tags

Anbefalede artikler