Prognose: Norsk krone har ramt bunden

På to et halvt år har den norske krone tabt næsten 20 procent af sin værdi. Men nu er nedturen slut.

INVESTERING

Efter to års hug til den norske kronekurs er bunden nu nået. Det er især den faldende oliepris og lave norske rente, der har trukket kronens værdi ned, men ifølge Jens Lohmann Rasmussen, chefanalytiker i Danske Bank, er der grund til at tro, at olieprisen vil bunde ud i den nærmeste fremtid. Det er blandt andet på den baggrund, at banken nu går ud med en prognose om, at den norske krone skal op i kurs 88,8 øre mod 81,4 i dag i løbet af de næste seks måneder.

Det er godt nyt for investorer eksponeret i den norske valuta og for danske aktieselskaber med markedsandele i Norge heriblandt Arla, Tulip og Carlsberg.

Den lave oliepris har ikke gavnet norsk økonomi. Både fordi at landet har tjent mindre på olieeksport, men også fordi den lægger en dæmper på investeringerne i landet. Ifølge Jens Lohman Rasmussen investeres der årligt omkring 200 milliarder kroner i den norske olieindustri ud af landets cirka 1.600 milliarder store økonomi.

”Når olieprisen falder, betyder det samtidigt, at investeringerne i olieindustrien falder. Der skal produceres og vedligeholdes færre olierigge, og nye projekter udskydes, fordi de ikke kan betale sig,” siger Jens Lohmann.

Olieprisen kan trække Norges valuta op

Jens Lohmann ser flere grunde til at olieprisen nu kan trække Norges valuta op.

”Olieprisen har nu nået et så lavt niveau at investeringerne i olieudvindelse rammes i USA. Det er også sandsynligt, at OPEC kan sætte udbuddet ned, samtidigt med at efterspørgslen efter olie er stigende globalt set,” siger Jens Lohmann Rasmussen.

Olieprisen er så vigtigt for norsk økonomi at, hvis det mod forventning skulle ske, at Danske Bank tager fejl i deres prognose for olieprisen, så vil banken samtidigt tage fejl i deres prognose for den norske krone.

”Så kan kursen komme ned i 75 øre, hvor det næsten bliver billigt at købe en øl i Norge – men lad os se om vi kommer dertil,” siger Jens Lohmann.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display