Pas på med risikoen i urolige markeder

Der er i øjeblikket større uro end ellers på finansmarkederne - og det vil formentlig fortsætte et stykke tid endnu. Som investor er det noget, du bør tage højde for.

INVESTERING

Siden december har finansmarkederne været præget af mere uro end ellers. Kurserne svinger i øjeblikket mere op og ned end de plejer. Men det er der heldigvis en forklaring - eller rettere flere forklaringer - på. "Der er nemlig en række store afgørende begivenheder, som markedet venter med spænding på,” forklarer Søren Pagaard Heilbo, investeringschef i Danske Invest.

Først og fremmest venter markedet på helt bestemte udmeldinger fra både den amerikanske centralbank, Fed, og Den Europæiske Centralbank (ECB).

I Europa venter man på, at ECB i morgen torsdag melder ud, at banken vil annoncere såkaldte kvantitative lempelser, hvor banken opkøber fx stats- og virksomhedsobligationer, for ad den vej at stimulere økonomien. Sådanne metoder benyttes ofte, når en centralbank ikke kan eller vil sænke renten yderligere. Og det er tilfældet for ECB, hvis ledende rente i øjeblikket er på 0,05 procent.

Senere på året ventes Fed at hæve sin rente for første gang i årevis. Renten har ligget på 0,25 procent siden december 2008.

Specielt den kommende rentestigning er en kæmpe ting. Det er noget, der vil påvirke både valuta og aktier. Dollar vil blive styrket over for euro, og det vil gøre markedet mere nervøst,” siger Søren Pagaard Heilbo.

Vi er i et marked, hvor mange positioner skifter rundt. Oven i det ser vi en faldende oliepris, og det skaber yderligere usikkerhed i markedet,” tilføjer han.

Rådet til investorer
Søren Pagaard Heilbo forventer, at vi vil se uroen præge markederne et pænt stykke tid endnu.

Jeg tror, det kan aftage, når vi begynder at se effekten af den første renteforhøjelse fra Fed,” siger han.

Derudover kan der komme en del politisk uro i forbindelse med flere valg i Europa. I første omgang Grækenland 25. januar, men senere på året, når spanierne og briterne skal til stemmeurnerne, kan der opstå usikkerhed om opbakningen til EU, og det kan skabe uro.

Som investor kan du tage sine forbehold ved at holde sig fra de mest risikable investeringer - og ved at have en langsigtet strategi og følge den.

Du bør passe på med ikke at tage for høj risiko. Så hvis du investerer i højrenteobligationer, så gå efter dem med bedst rating, og hvis du køber aktier, kan du gå efter selskaber med stærke balancer, gerne dem, der giver udbytte,” lyder rådet fra Søren Pagaard Heilbo.

 

Tags

Anbefalede artikler