På jagt efter verdens 35 bedste aktier

Stjerneforvalter vender tilbage til Skagen Fondene for at finkæmme det globale aktiemarked og finde de helt rigtige investeringer til ny aktiefond.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

En ny global aktiefond er den seneste satsning fra Skagen Fondene. Det hører til sjældenhederne, at Skagen lancerer nye investeringsprodukter, og det er tre år siden, der sidst kom en ny fond. Den nye dreng i klassen hedder Skagen Focus, og ambitionerne for fonden er store.

Skagen satser på få kvalitetsfonde, og den nye fond er ingen undtagelse. Fonden var en unik mulighed for endnu en gang at lokke den anerkendte forvalter Filip Weintraub med om bord, og sammen med sin makker er jagten nu sat ind efter de ypperste aktier på det globale marked.

”Målet med fonden er at finde de 35 bedste investeringer i verden. Det vil sige en meget koncentreret fond, hvor hver enkelt selskab i porteføljen kommer til at fylde relativt meget. Porteføljeteamet søger efter de muligheder, som går mod strømmen, for eksempel selskaber, som af forskellige grunde er blevet overset eller misforstået af aktiemarkedet,” siger kommunikations- og marketingchef i Skagen, Christian Sigersted Larsen, og uddyber, at fondens to forvaltere arbejder uafhængigt af markedets her-og-nu antagelser:

”Vores team er ikke optaget af, om et selskab er populært eller i krise. De er udelukkende optaget af selskabet langsigtede muligheder kombineret med aktiemarkedets prisfastsættelse.”

Stjerneforvalter tiltrækker kunder
Teamet bag fonden består af de to porteføljeforvaltere Filip Weintraub og Jonas Edholm, og de stiller store krav i deres udvælgelsesproces. En aktie skal eksempelvis have et positivt afkastpotentiale på mindst 50 pct. af selskabets aktiekurs, for at selskabet kan blive blandt de 35 særligt udvalgte.

Med en forvaltningskapital på ca. 650 mio.kroner har interessen for fonden indtil videre været stor. Det skyldes blandt andet, at Filip Weintraub er et stort navn i Skandinavien. I perioden 2001 til 2009 var han hovedforvalter for Skagen Global, et job han varetog med stor succes. Under Weintraubs kyndige forvaltning leverede Skagen Global et årligt afkast i på 15,52 pct. efter omkostninger.

Opturen skal komme på lang sigt
Skagen Focus kom på markedet sidst i maj, men den første tid har været noget mere turbulent, end Skagen kunne have håbet på. Fonden ligger i øjeblikket med et negativt afkast på -13,55 pct. (pr. 12/8), hvilket ovenikøbet er 6,95 pct. lavere end fondens referenceindeks.

”Det er umuligt at sige, hvornår Skagen Focus går i plus, da det afhænger af mange faktorer. Fonden er langsigtet og har en klar ambition om at levere gode absolutte afkast. Da porteføljestrukturen er meget koncentreret, må man forvente afvigelser fra benchmark. Alligevel har de tre første måneder været mere volatile, end vi havde forventet. Det skyldes bl.a. at flere af selskaberne i porteføljen har været ramt af de generelle makroøkonomiske begivenheder særligt i Grækenland og Kina,” siger kommunikations- og marketingchef, Christian Sigersted Larsen.

Focus porteføljen
Skagen Fondene har nu fem aktiefonde og tre obligationsfonde i Danmark. Indtil videre har mere end 250 danske investorer købt Skagen Focus. Herunder kan du se en oversigt over fondens ti største investeringer indtil videre.

Skagen Focus: De 10 største investeringer
(Andel af den samlede portefølje i procent)

American Internation Group I – 8,11 pct.

Carlsberg A/S – 5,24 pct.

SBI Holdings Inc – 5,23 pct.

Citizens Financial Group Inc – 5,18 pct.

SK Hynix Inc – 4,74 pct.

Jenoptik AG - 4,64 pct.

Omega Protein Corp – 4,45 pct.

South32 Ltd – 4,27 pct.

China Telecom Corp Ltd – 4,15 pct.

Hyundai Motor Co – 3,44 pct.

Total: 49,45 pct. af den samlede portefølje

Tags

Anbefalede artikler