Østeuropa byder på høj risiko og store gevinster

Søger du høj fart på kontoen med kursgevinster, når krisen vender, skal du satse på Østeuropa. En lille bedring i vest giver et stort afkast i øst.

INVESTERING

Østeuropa er blandt verdens mest betydelige vækstregioner. Området er ikke så hypet som Asien og Brasilien, da det er mindre, men til gengæld er gevinstpotentialet på lang sigt noget større.

Regionens stærkeste lande Rusland, Polen og Tjekkiet har ikke de samme statsgældsproblemer som i Sydeuropa, og løn- samt omkostningsniveauet er lavere end i vest. Til gengæld er regionen meget konjunkturfølsom. Det gælder især for de største og mest interessante aktier inden for energi- og råvaresektoren.

Senior Portfolio Manager i BankInvest, Søren Høyer, vurderer, at den aktuelle prisfastsættelse af de østeuropæiske aktier er ganske attraktiv. Især det russiske marked, som udgør 60 procent af Bank- Invest Østeuropas portefølje, af spejler den høje grad af uvilje mod at tage risiko hos investorerne. Det giver en lav prisfast sættelse og peger i retning af, at det kan betale sig at tage risici med sine langsigtede investeringer i regionen.

Store udsving

Det er vigtigt at understrege, at risikoen i Østeuropa er stor. Det er investeringsmæssigt et randmarked, hvor investorerne hurtigt trækker penge ud, når der er udsigt til kriser. Derfor er kursudsvingene store. For eksempel steg det russiske MICEX-indeks 262 procent fra oktober 2008 til toppen i april 2011. Og blandt vækstmarkederne er Østeuropa det område, der i år er faldet mest i løbet af august og september.

Foruden den markante markedsmæssige risiko er der også en række andre faktorer, du som investor skal være opmærksom på. Først og fremmest er statsgældskrisen i Europa den aktuelt største risiko for europæiske og østeuropæiske aktier.

En global recession er skidt for Østeuropa, da det kan medføre faldende råvarepriser, og råvarer fylder meget i det østeuropæiske aktieindeks. Men der er også den evige politiske risiko i regionen. “Putin ser ud til at genindtage præsidentposten i Rusland. Han er notorisk mindre reformvenlig end Medvedev, hvilket kan hæmme liberaliseringsbølgen og skære noget af afkastpotentialet i de russiske aktier,” siger Søren Høyer.

Vækst i gas

Som eksempel på de aktuelt lave aktiepriser frem hæver Søren Høyer den russiske energigigant Gazprom. “Gazprom bliver handlet til en P/E på under tre, og selskabet råder over enorme reserver i form af olie og gasfelter, der dækker mindst 25 års produktion,” siger han.

Gazprom eksporterer derudover store mængder gas til vesteuropæiske lande og set i lyset af, at Tyskland, Schweiz og måske også Frankrig går væk fra alternativer som kernekraft, er der på ingen måde udsigt til, at efter spørgslen efter gas falder de kommende år – selv om Europa bliver ramt af en recession.
[emediate]

5 danske fonde - Investeringer i østeuropa

Danske Invest Østeuropa har givet det bedste afkast de sidste tre år. Investeringsforeningen tror blandt andet på energigiganten Gazprom og olieselskabet Lukoil.
Investerings-forening Fondskode Afkast 1 år Afkast 3 år ÅOP
Danske Invest Østeuropa DK001025791-4 -1,81% -1,87% 2,01%
Nordea Invest Østeuropa DK001591959-1 0,51% -2,54% 1,93%
BankInvest Østeuropa DK001015575-3 -4,85% -3,88% 2,57%
Jyske Invest Østeuropæiske Aktier DK001026798-8 -5,96% -6,11% 2,18%
Danske Invest Østeur. Konvergens DK001627546-4 -6,84% -7,51% 2,00%

Kilde: IFR september 2011.

Tags

Anbefalede artikler