Opsparing i en krisetid

De finansielle markeder er langt fra i gavehumør, og er du en af dem, der står med en pose penge til opsparing, kan det være svært at få øje på de gode investeringsmuligheder. Penge.dk har spurgt tre økonomiske rådgivere til råds om din opsparing.

INVESTERING

Aktiemarkederne er usikre, obligationerne giver næsten ingenting i rente, og sætter du dine penge i banken, kan du næsten lige så stoppe dem i madrassen.

Så hvor går du hen i jagten på de gode opsparingsmuligheder?

Flere penge mellem hænderne

Umiddelbart kan historier om inflation, beskedne lønstigninger og lave boligpriser gøre det svært at se, hvorfor opsparing overhovedet er blevet relevant.

Men den gennemsnitlige dansker har faktisk fået flere penge mellem hænderne på det seneste – mere præcist omkring 30.000 kroner per familie i løbet af det forgangne år.

Og ifølge beregninger, som Nordea lavede sidste år på baggrund af tal fra Finansministeriet, vil det gennemsnitlige rådighedsbeløb stige med yderligere 15.000 kroner i 2011.

Dine ekstra kontanter kommer fra skattelettelser og historisk lave renter på vores boliglån, og derfor kan du ikke forvente, at stigningerne i rådighedsbeløbet varer ved.

Skattelettelserne er trods alt gennemført, og inflationseffekten, rentestigninger og politiske stramninger venter formentlig lige om hjørnet. Det er med andre ord nu, du skal finde ud af, hvordan du bedst mulig sparer nogle af de ekstra penge op, hvis du vil polstre bankkontoen til fremtiden.

Vær bevidst om risikoen

Det første du skal gøre dig klart, inden du træffer dit valg, er, hvor lang tid du vil spare op, og hvor stor en risiko du vil løbe. Og her bør du forberede dig på, at du hurtigt kan løbe en stor risiko i det nuværende marked, forklarer direktør hos Finanshuset Fredensborg, Kim Valentin:

“Det, du skal tage højde for i dag, er, at der er meget høj risiko i markederne. Rentemarkedet er stadig rigtig risikofyldt, og det samme er aktiemarkedet. Det er derfor vigtigt, at du rebalancerer din opsparing, så den passer til risikoen.”

Hvis du vil have sikkerhed i din opsparing må du med andre ord indstille dig på, at afkastet er lavere, end du måske er vant til fra tidligere. Ifølge partner hos rådgivningsvirksomheden uvildige.dk, Søren Meldgaard, kan du faktisk blive nødt til at acceptere et afkast helt nede på den nuværende inflation, hvis du vil have fuld sikkerhed for dine penge.

“Vi sidder jo også selv og slås med det, for det er rigtigt svært. Men det er i sidste ende risikoen, der bestemmer. Er du villig til at tage en høj risiko, kan du forvente seks til otte procent i afkast, men vil du investere med lav risiko, må du forvente omkring to procent i afkast i øjeblikket,” forklarer han.

Hold dig til profilen

To procent lyder måske helt uacceptabelt, men kan faktisk være den bedste løsning, hvis du ikke vil løbe en risiko med dine penge. Pointen er nemlig, at du skal investere på baggrund af din risikoprofil – ikke på baggrund af hvilket afkast markedet giver.

Vil du som udgangspunkt have sikkerhed, har de lave renter med andre ord ikke ændret på din investeringsprofil, forklarer investeringschef Johnny Madsen fra Dansk Formue- & Investeringspleje:

“Man skal passe på, at man ikke kommer til at være desperat i det, vi kalder lavt-rentemiljøet, og tager en højere risiko, end man normalt ville. Fordi du har lidt ekstra penge, rykker det jo ikke ved din risikoprofil, og du skal heller ikke lade de kortsigtede faktorer ændre på din langtsigtede strategi,” råder han.

Pensionsopsparing kan være en dårlig idé

Den langtsigtede strategi er for de flestes vedkommende centreret omkring indbetalinger til pensionsordningen, og her kan du jo vælge at skyde lidt ekstra penge ind til alderdommen. Men måske er du faktisk bedre tjent med at undgå pensionsopsparingen i denne omgang. Nye skatteregler har nemlig gjort pensionsopsparingerne mindre attraktive i forhold til andre opsparingsformer, især hvis du allerede har sparet en del op, forklarer Kim Valentin:

“Det gælder om at se på, hvilket skatteregime du befinder dig i, for det er jo afkastet efter skat, der er det interessante. Hvis du kan skabe en situation, hvor du får et skattefrit afkast, så vil det altid være det bedste valg, og det betyder, at du i stedet for pensionsmidler måske er bedst tjent med at investere i fx fast ejendom eller frie midler,” lyder hans råd.

Det er altså først, når du har overblik over dine skatteforhold, at du er klar til at spare op i forhold til din risiko. Eksperternes gode råd følger her, både til dig, der ønsker en sikkert, stabil opsparing, og dig, der går efter det højeste afkast.

 

TRE FORMUERÅDGIVERES OPSPARINGSRÅD:


Hvis du vil have lav risiko: Skil dig af med din gæld

Hvis du leder efter en sikker investering, kan den bedste løsning være at nedbringe din gæld. Gælden har nemlig højere rente end et eventuelt bankindskud, hvilket ellers er den sikre løsning, forklarer Søren Meldgaard.

“Har du en lav risikoprofil, er det attraktivt at få lånet betalt ud. Hvis du kun kan gå ud på markedet og få to procent i sikkert afkast, kan det bedre betale sig, for selvom lånet er billigt, er renten på indskuddet jo også lav.”

Det er imidlertid ikke alle typer af lån, som det kan betale sig at betale ud. Hvor det er nemt at nedbringe en dyr kassekredit, kan det være forbundet med langt større omkostninger at indfri faste lån, forklarer Johnny Madsen:

“Hvis du har prioritetsgæld, skal du op i større portioner med nedbringelse af gælden, for det koster penge at lave en ekstra indfrielse. Du skal formentlig op i et sekscifret beløb, før det kan betale sig,” vurderer han.

Har du ikke mulighed for at nedbringe gæld, peger rådgiverne i stedet på bankernes faste aftalelån som den sikre mulighed. Og ønsker du ikke at fastfryse dine midler, kan du også investere i kortløbende obligationer, hvor kursrisikoen på den korte bane er minimal.


Hvis du vil acceptere høj risiko: Aktier og højtforrentede obligationer

Selvom finansmarkederne virker turbulente som aldrig før, er der ifølge de tre eksperter ikke ændret ved de basale mekanismer. Det er altså stadig aktierne, der er de mest risikofyldte investeringer, og derfor er det aktiemarkedet du bør kigge mod – også selvom du samtidig har gæld, forklarer Søren Meldgaard:

“Hvis man har en høj risikoprofil skal man udnytte den lave rente og kigge efter nogle aktier i stedet for at blive gældfri. Det lyder meget risikofyldt at optage et billigt lån og samtidig investere i aktiemarkedet, men langt de flest gør det jo faktisk allerede, fordi de har et realkreditlån og samtidig ejer aktier,” forklarer han.

Du skal dog være opmærksom på, at hvis renten stiger på flexlånet, er der også en stor risiko for, at aktierne falder, og så du bliver dobbelt ramt. Blandt andet derfor kan det være en god idé at finde andre investeringspapirer, der i dag kan give en rigtig god gevinst. Det gælder blandt andet forskellige typer af højforrentede obligationer.

“Det er ikke bare aktier og obligationer længere. Virksomhedsobligationer giver dig fx bedre likviditet, men samme risiko som hos aktier. Og så er der hele højrentesegmentet på emerging markets med valutarisiko, som du kan tage med ind i din portefølje,” forklarer Kim Valentin.

Høj-rente obligationerne kan med andre ord være et godt alternativ til aktierne, fordi du sikrer dig et løbende afkast med en høj nominel rente. Til gengæld kommer høj-rente obligationerne, foruden valutarisikoen, også med en højere kurs-risiko, og derfor skal de højt-forrentede obligationer, ligesom aktierne, benyttes med forsigtighed.

De tre formuerådgivere:
Kim Valentin, partner og adm. Direktør, Finanshuset Fredensborg

Søren Meldgaard, partner og medstifter, Uvildige.dk

Johnny Madsen, Investeringschef og Partner, Dansk Formue- & Investeringspleje

Tags

Anbefalede artikler