Olieprisen holder hånden under Mærsk

Det er troen på, at Nils Smedegaard Andersen kan vende den skrantende containerskude, der sammen med den høje oliepris støtter A.P. Møller - Mærsk.

INVESTERING

‘Side 1: Olieprisen holder hånden under Mærsk’

Da A.P. Møller – Mærsk (APM) aflagde regnskab for første kvartal 2008 den 15. maj 2008, åndede aktiemarkedet lettet op: Mange analytikere havde forventet en nedjustering, men den kom ikke.

 

I stedet blev aktien over nogle dage sendt op med knap 20 procent – til kurs 60.000, men siden har aktiekursen haft meget svært ved at bryde op gennem dette pejlemærke.

 

Udsigterne for landets største industrigruppe er da heller ikke ubetinget gode. På den ene side er den høje oliepris med til at give rekordresultater i olieforretningen, og samtidig er tiltroen til, at koncernchef Nils Smedegaard Andersen kan vende den kriseramte containerforretning i løbet af to til tre år, stigende.

 

På den anden side bliver det et meget langt sejt træk at få lønsomheden i containerforretningen op i nærheden af konkurrenternes. Og øvelsen bliver ikke lettere af, at den globale økonomi nu ser ud til at være markant på vej ned i gear.

 

Væksten i kinesisk økonomi har været en vigtig trækhest for væksten inden for containertransport, men tiltroen til, at Kina kan holde gang i kedlerne, er blevet stærkt svækket de seneste måneder. Det kommer tydeligst til udtryk ved udviklingen på den største kinesiske aktiebørs i Shanghai, hvor det toneangivende indeks er mere end halveret siden januar 2008.

 

Billedet af stadig svagere markedsvilkår inden for den globale containerforretning understøttes også af vigende aktiekurser for flere af APM’s konkurrenter, blandt andet Neptun Orient Lines og China Shipping Container Lines.

 

APM-aktien har dog det seneste halve år klaret sig væsentligt bedre end konkurrenterne. Dels på grund af eksponeringen mod olieindvinding, dels fordi der nu er en restruktureringsproces i gang inden for containerforretningen. Kursfremgangen er dog mere baseret på tro og håb end på realiteter.

‘Side 2: Olieprisen holder hånden under Mærsk’

Tags

Anbefalede artikler