Nye redskaber til illikvid handel

Se, hvilke nye værktøjer du kan bruge til at handle børsens miniputter - og få to gode råd til, hvordan du analyserer dem.

INVESTERING

I 2014 indførte Københavns Fondsbørs en daglig middagsauktion med fokus på små danske aktier for at sætte skub i handlen og gøre aktierne mere tilgængelige for dig som investor.

I løbet af de næste par måneder kommer der yderligere tiltag, som skal gøre det mere attraktivt at handle illikvide aktier. Københavns Fondsbørs vil udsende små aktieanalyser, såkaldte factsheets, på alle noterede selskaber i Danmark, Sverige og Finland. På den måde bliver det lettere at få adgang til nøgletal, benchmarks og sammenligne selskaber.

Fra den 16. februar bliver det også billigere for professionelle børsmæglere at handle aktier i mid cap-segmentet. Blandt andet bliver det nu muligt at samle flere køb og salg under en transaktion. Den såkaldte bundling. Forhåbningen er, at det vil hæve interessen for at handle i de mindre papirer og på længere sigt give nogle mere favorable priser og handelsmuligheder - også for helt almindelige investorer.

Analysér de illikvide aktier
Din selskabsanalyse af en illikvid aktie bør have fokus på:

  • Selskabets økonomiske balance. Kort forklaret er det et udtryk for forholdet mellem selskabets egenkapital og gæld. OW Bunker havde for eksempel en dårlig økonomisk balance, da gælden var større end selskabets egenkapital. Se i den forbindelse efter nøgletallet soliditetsgrad. Det fortæller, hvor stor en del af selskabets totale aktiver der udgøres af egenkapitalen.
  • Aktiens prissætning. Her er der to gode nøgletal, du kan bruge til at vurdere om en akties pris er højt eller lavt sat. Price/Earnings (P/E) viser, hvor mange kroner, du skal betale for en krones overskud. Jo lavere tallet er, jo bedre er prisen. Kurs/Indre værdi (K/I) viser, hvor meget du betaler for en krones egenkapital.

 

Tags

Anbefalede artikler