Novo forgylder sine aktionærer

Det har været en yderst god investering, at sætte penge i danske aktier over de sidste år, viser en ny opgørelse fra Danmarks Nationalbank. Især flere af de store danske aktier har forgyldt deres aktionærer.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

Novo Nordisk var et sandt guldæg sidste år. Dette ene selskaber leverede således et afkast i form af udbytter og kurshop på 300 milliarder kroner til sine aktionærer alene i 2015.

Det er lige så meget som 54.000 kroner per dansker, viser en opgørelse fra Danmarks Nationalbank.

Samlet gav alle de børsnoterede selskaber herhjemme et aktieafkast på 34 pct. sidste år. Ud over Novo Nordisk var det blandt andet Vestas, Pandora og Genmab, der også leverede solide værdistigninger i 2015.

Afkastet på danske stats- og realkreditobligationer blev derimod trukket mod nul som følge af renteudviklingen.

Det danske aktiemarked har haft fire forrygende år. De større danske børsnoterede selskaber har samlet set givet et afkast på 157 pct. siden begyndelsen af 2012.

Det dækker over en vis spredning mellem selskaberne. Halvdelen af de større børsnoterede selskaber, der har en markedsværdi over 1 mia. kr. har mindst fordoblet værdien i perioden.

Kun omkring hver tiende større børsnoterede selskab har haft et negativt aktieafkast siden begyndelsen af 2012, viser optællingen fra Danmarks Nationalbank.

Ved udgangen af 2015 var den samlede markedsværdi af børsnoterede danske aktier på 2.427 mia. kr., hvoraf alene de fem største børsnoterede selskaber – Novo Nordisk, A.P. Møller – Mærsk, Danske Bank, Coloplast og Vestas – tegnede sig for 59 pct. af markedsværdien.

Tags

Anbefalede artikler