Nedturen fortsætter - men måske lille optur først

Samlet set stor vi overfor en ekstremt vanskelig økonomisk periode for den globale økonomi, hvor aktiemarkederne bliver ført meget langt ned, skriver Aktieugebrevet.

INVESTERING

Fredagens afslutning på det amerikanske aktiemarked viste med al tydelighed, at markederne fortsat er præget af ekstremt stor nervøsitet og usikkerhed.

Lige op til lukketid kl. 22.00 dansk tid dykkede S&P 500 indeks næsten halvanden procent.

Over de seneste dage har det toneangivende indeks forsøgt at bryde op gennem det psykologisk vigtige 200 dages glidende gennemsnit omkring 1105-1110, uden det er lykkedes.

Vi vil den næste uge holde øje med tre vigtige pejlemærker:

For det første vil brud op gennem 1110-1120 sandsynligvis være signal om en fortsat positiv korrektion, som måske kan trække aktierne op mod 1150 eller den tidligere top i 1220. Dette anser vi dog for meget lidt sandsynligt.

For det andet vil brud ned gennem 1080-niveauet være forvarsel om en ny test af den vigtige støtte i 1040-1050-niveau.

For det tredje er det vigtigt at holde øje med de underliggende indikatorer for realøkonomien, da disse vil være et signal om, hvor hårdt den nye finanskrise vil smitte af på den øvrige samfundsøkonomi.

Signal om brat opbremsning i væksten

Grundlæggende er det vores opfattelse, at markedet fortsat signalerer brat opbremsning i den spirende økonomiske vækst. Det er det klare budskab fra mange af de markedsbestemte indikatorer, eksempelvis råvarepriser, kursspænd på interbankmarkedet, risikopræmie på erhvervsobligationer, obligationsrenter og SP Retail index.

Med opbremsningen i de seneste ugers eskalerende nedtur på aktiemarkederne kunne noget tyde på, at EU/IMF-redningspakken har dæmmet op for panikken på finansmarkederne – i hvert fald i første omgang.

Vi forventer, at mange af pengene vil blive anvendt til at rekapitalisere en række store europæiske banker, så de har råd til at tage en stor nedskrivning på deres beholdning af usikre sydeuropæiske statsobligationer.

Det vil nemlig åbne for en gældssanering af blandt andet Grækenlands statsgæld.

I bedst fald vil aktiemarkedet fremadrettet blot fokusere på, at der kommer en markant opbremsning i den økonomiske vækst i Europa på grund af nedskæringer i de offentlige udgifter over hele Europa, herunder Danmark. Dette kan ikke undgå at smitte negativt af på den økonomiske vækst.

Samtidig bemærker vi, at de seneste data fra OECD’s ledende indikator viser, at den økonomiske vækst allerede er under opbremsning i Frankrig og Italien.

Endnu engang bekræfter OECD’s ledende indikator også vækstopbremsningen i Kina (og Brasilien), hvilket understøttes af de faldende kinesiske aktier.

Shanghai indeks ligger ca. 16 % under toppen for knap to måneder siden. Og selvom faldet ser ud til at være bremset, ligger indeks stadig under 20 dages glidende gennemsnit.

Hvad nu med USA?

Samlet set tyder meget på en økonomisk opbremsning i både Kina og Europa. Og hvad så med USA?

Data for industriens ordreindgang ifølge ISM ser meget gunstig ud. Også forbrugertilliden har på det seneste været stigende, antagelig som følge af de mere positive signaler om USA’s økonomi.

Man bør dog bemærke, at Conference Boards ledende indikator for første gang i mange måneder nu signalerer vækstopbremsning. Fredagens data for udviklingen i privatforbruget var flad – mod forventet + 0,3 %.

Endelig tillægger vi det meget stor betydning, at den ledende indikator fra ECRI – Economic Cycle Research Institute – de seneste uger har vist en dramatisk vækstopbremsning.

ECRI har udmærket sig ved at forudsige de seneste to recessioner i USA med meget stor præcision. ECRI’s vækstindikator nåede samme niveau (scoren 5) i nedadgående retning i juni 2007, da de sorte skyer for alvor begyndte at trække om USA’s økonomi.

Ekstremt vanskelig periode forude

Samlet set er det vores konklusion, at vi står for en ekstremt vanskelig økonomisk periode for den globale økonomi, hvor aktiemarkederne bliver ført meget langt ned.

Det store spørgsmål er, om vi får en yderligere positiv korrektion, før nedturen fortsætter. Vi er skeptiske.

Og vi vil hellere gardere os imod et hurtigt kurstab på 20-30 % og så gå glip af en eventuel kortsigtet gevinst på 4-6 % end at tage chancen.

Derfor gentager vi vores holdning om en ekstremt defensiv holdning. De risikovillige bør i givet fald kun spille på kortsigtede positive bevægelser.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display