Nedtur i byggeriet straffer Solar

Det blødende nybyggeri har halveret kursen på Solar. Men selskabet har gode muligheder for at tjene penge på mindre konjunkturfølsomme områder.

INVESTERING

‘Side 1: Nedtur i byggeriet straffer Solar’

Går din smag i retning af vækstorienterede selskaber med højt udbytte og bundsolid økonomi, er den relativt upåagtede Solar-aktie et godt bud på en langsigtet investering. Aktien er lavt prissat, og med et planlagt hollandsk opkøb er der udsigt til en vækst i omsætningen på omkring 15 procent næste år. Solar henter sin indtjening på salg af el- og vvs-artikler, og derfor har aktien fået de samme klø som fondsbørsens andre byggerelaterede aktier, der normalt bliver hårdest ramt under en afmatning i konjunkturerne.

 

Men reelt er Solar ikke nær så påvirket af de negative byggekonjunkturer som eksempelvis Brdr. A&O Johansen eller Sanistål. Solar afsætter nemlig en betydelig del af sine produkter til kunder uden for byggebranchen, hvilket giver en væsentlig lavere konjunkturfølsomhed end hos andre byggevareaktier. Men som med alle andre investeringer på det yo-yoplagede aktiemarked er det svært at spå om kursudviklingen på kort sigt.

 

Kursen på Solar-aktien kan uden problemer blive presset længere sydpå, men kan også stå stille i niveauet omkring 350-380 gennem det næste års tid. Imidlertid ser kursrisikoen begrænset ud, da både omsætning og indtjening står til en betydelig vækst i 2009, og selskabet samtidig har for vane at levere et direkte afkast på fire-fem procent i udbytte.

 

En stille vækstaktie
Solar er en af fondsbørsens stille eksistenser, der, hvad angår vækst i indtjeningen per aktie, kan måle sig med nogle af fondsbørsens langt mere omtalte vækstaktier som DSV og Vestas. Omsætningen ventes i år at runde 11 milliarder kroner, hvilket kun ligger en smule under niveauet i en af de andre C20-aktier, NKT. Solar udmærker sig ved at fokusere på vækst på både top- og på bundlinjen. Midlet er en blanding af organisk vækst og opkøb, hvilket siden 2003 har sikret en årlig vækst i omsætningen på gennemsnitligt 14 procent.

 

Mere bemærkelsesværdigt er dog, at væksten i indtjeningen har oversteget omsætningsvæksten. Således er årets resultat per aktie steget med 40 procent årligt siden 2003, mens udbyttet per aktie er steget med 39 procent årligt. Forklaringen ligger i en række dygtigt gennemførte opkøb af konkurrenter, der har leveret ekstra omsætning og medvirket til at »fortynde« de faste omkostninger.

 

Alene i 2006 blev der købt virksomheder for 300 millioner kroner, mens der aktuelt forhandles om køb af to virksomheder med en samlet omsætning på 1,6 milliarder kroner. Og adm. direktør Flemming Tomdrup ser ingen grund til at stoppe opkøbene her, selv om han understreger, at “der skal to til en tango.” “Vi har en strategi, som siger, at vi skal vokse både organisk og gennem opkøb. Derfor arbejder vi også med en bred portefølje af selskaber (opkøbsemner, red.), som vi løbende er i kontakt med, og hvor vi sagtens kan have en dialog gennem fiere år,” forklarer han.

‘Side 2: Nedtur i byggeriet straffer Solar’

Tags

Anbefalede artikler